MAANDAG 31 MAART.

Pakistan. Bij een aanslag op een bushalte in de zuidelijke plaats Kashmor komen 15 mensen om en raken minstens 20 mensen gewond. Volgens de overheid is de aanslag te wijten aan een rivaliteit tussen twee volksgroepen. Bolivia. Een zware aardverschuiving overspoelt het mijnstadje Chima. Er worden 17 lijken gevonden, ruim 400 inwoners zijn nog vermist. De helling waarop het getroffen dorp gebouwd werd, zakte in door aanhoudende regen.

DINSDAG 1 APRIL.

Europa. De Cotonou-akkoorden tussen de Europese Unie en 77 landen uit Afrika, de Caraïben en de Stille Oceaan treden in werking. Die akkoorden vervangen de Conventies van Lomé en gaan over handel, ontwikkelingshulp en politieke samenwerking.

Nederland. De luchtvaartmaatschappij KLM gaat twee- à drieduizend banen schrappen om het bedrijf weer winstgevend te maken.

Nederland. Bij een ontploffing van een gasketel in het chemiebedrijf DSM in Geleen vallen drie doden.

Canada. Air Canada, de grootste Canadese luchtvaartmaatschappij, vraagt een gerechtelijk akkoord aan. Het bedrijf heeft ruim 40.000 werknemers en een vloot van 357 vliegtuigen.

Frankrijk. De petroleummaatschappijen TotalFinaElf, ExxonMobil, BP en Shell moeten van de Raad voor de Mededinging een boete van 27 miljoen euro betalen wegens het maken van prijsafspraken.

WOENSDAG 2 APRIL.

Filipijnen. Bij een zware bomaanslag in de haven van Davao, op het eiland Mindanao, vallen zeker 15 doden. In maart stierven in de stad al 22 mensen bij een bomaanslag op de luchthaven.

Bosnië-Herzegovina. De Serviër Mirko Sarovic stapt op als voorzitter van het driekoppige presidium dat Bosnië-Herzegovina bestuurt. Hij is betrokken bij twee schandalen, waaronder de Orao-affaire, inzake illegale wapenleveringen aan Irak.

DONDERDAG 3 APRIL.

Rusland. In Grozny, hoofdstad van de deelrepubliek Tsjetsjenië, vallen acht doden bij een aanslag op een bus. De overheid verdenkt Tsjetsjeense rebellen van de aanslag.

VRIJDAG 4 APRIL.

India. De politie vindt 22 lijken in de deelstaat Assam. De 22 maken deel uit van een groep van 28 mannen die eerder deze week door een rivaliserende stam werden ontvoerd. Diezelfde dag stort een gevechtsvliegtuig neer in een dorp in de deelstaat Punjab, minstens vijf mensen komen daarbij om.

Burundi. De Afrikaanse Unie besluit binnen de 60 dagen een vredesmacht van 3500 militairen naar Burundi te sturen. De African Mission in Burundi (AMIB) zal bestaan uit soldaten uit Zuid-Afrika, Ethiopië en Mozambique en moet onder meer toezien op het staakt-het-vuren tussen regering en rebellenbewegingen.

ZATERDAG 5 APRIL.

Bangladesh. Minstens 60 mensen komen om bij een scheepsongeval nabij de grens met India. Er zijn nog ruim 100 vermisten.

Honduras. Bij een gevangenisopstand in de stad Ceiba komen 65 gevangenen en één bewaker om het leven. Rivaliserende bendes raakten slaags en vielen elkaar aan met messen, zwaarden en revolvers.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content