WOENSDAG 2 APRIL.

De senaatscommissie Financiën amendeert het wetsontwerp dat een sluitingsuur voor dancings oplegt. Door de amendementen kan de tekst niet meer tijdens deze regeerperiode worden goedgekeurd. De tekst, die in de Kamer wel is aangenomen, verplicht de megadancings de deuren te sluiten tussen zes uur ’s ochtends en twee uur ’s middags.

Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) opent het nieuwe natuurreservaat ‘de IJzermonding’. Het is een 130 hectare groot en gevarieerd reservaat. De IJzermonding is het grootste natuurherstelproject dat tot dusver in Vlaanderen is uitgevoerd.

DONDERDAG 3 APRIL.

De Let Boris Cilevics, een rapporteur van de Raad van Europa, gaat de taaltoestanden in de Brusselse ziekenhuizen onderzoeken. Cilevics moet nagaan of het personeel in de Brusselse ziekenhuizen genoeg Nederlands kent. Volgens een aantal Vlaamse politici is dat niet het geval en heeft dat ook nadelige gevolgen voor de hulpverlening.

Ruim honderd gevangenisdirecteurs en psychologen betogen in Brussel voor het kabinet van minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD). Ze voelen zich onderbetaald en willen dezelfde voordelen als deze die de cipiers vorig jaar hebben gekregen.

De KB Lux, een Luxemburgs filiaal van de Belgische groep Almanij, wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan vijf Belgische klanten omdat de bank de anonimiteit van de klanten niet heeft kunnen garanderen tegenover de Belgische fiscus. ( Zie ook pag. 32)

Michel Verschueren kondigt zijn vertrek aan als manager van voetbalclub Anderlecht. Ten laatste op 31 december zet hij een punt achter zijn carrière als manager. Hij blijft wel aan de club verbonden en zal een plaats hebben in de raad van bestuur.

VRIJDAG 4 APRIL.

Diverse supermarkten van de winkelketens AD-Delhaize, Spar, Super GB-Partners zijn dicht door een vakbondsactie. De bonden eisen een vertegenwoordiging in winkels met 25 tot 50 werknemers. Ze willen een einde maken aan de grote loonsverschillen binnen de sector.

KBC Bank verlaagt vanaf 1 mei 2003 de basisrente op de spaarboekjes van 2 naar 1,75 procent. Fortis Bank en Dexia Bank verlagen op 16 april de basisrente tot 1,75 procent.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen bakent aan de Nederlandse grens een bufferzone af waarbinnen handel en transport in pluimvee, eieren en mest verboden is. Op die manier wil het agentschap vermijden dat de vogelpest ook in België toeslaat. De Nederlandse overheid krijgt de vogelpest niet onder controle.

ZATERDAG 5 APRIL.

De regering beslist de maximumfactuur voor gas en elektriciteit op te leggen. Na de liberalisering op 1 juli 2003 stijgt de prijs dus niet. Het maximumtarief blijft zes maanden geldig. De regering wil ook dat Electrabel zijn historische contracten verbreekt met EDF, wat nu de toegang van nieuwe leveranciers op de elektriciteitsmarkt bemoeilijkt. ( zie ook p. 46)

ZONDAG 6 APRIL.

In negen kustgemeenten start ‘2003 Beaufort’, een tentoonstellingsproject voor hedendaagse kunst. Het kunstproject bevat werk van onder meer Jan Fabre en Panamarenko. ‘2003 Beaufort’ loopt tot eind september.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content