MAANDAG 17 MAART.

Guy Mortier is niet langer algemeen hoofdredacteur van Humo. Hij neemt met een groots evenement in het Antwerpse Sportpaleis afscheid . Mortier was sinds 1969 hoofdredacteur van het radio- en televisieblad.

Het nieuwe Gentse stadsmuseum dat tegen 2006 op de Bijlokesite moet verrijzen, krijgt de naam Stam.

WOENSDAG 19 MAART.

De Arabisch-Europese Liga (AEL) van Abou Dyab Jahjah kondigt aan dat ze met een afdeling in Mechelen wil starten. De AEL is het niet eens met de politiek die burgemeester Bart Somers (VLD) voert tegenover migranten.

Wim Schamp en zijn reclamebureau W.I.M. begeleiden niet langer de kiescampagne van de N-VA, vanwege ‘fundamentele meningsverschillen’. De N-VA laat haar campagne voortaan maken door het Gentse bureau Marketing 21. Eerder in de week kondigde Walter Capiau aan dat hij niet op de lijst van de N-VA zal staan. De ex-televisiemaker haakt af op doktersadvies.

Dichter Geert Buelens krijgt de Lucy B. en C.W. Van der Hoogt-prijs voor zijn poëziebundel Het is. De Lucy B. en C.W. Van der Hoogt-prijs is een aanmoedigingsprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, afwisselend aan proza en poëzie.

Priester Robert Borremans wordt door het hof van beroep vrijgesproken in een zaak van pedofilie. In eerste aanleg had hij 10 maanden voorwaardelijk gekregen voor het aanraken van jongens. Het hof van beroep vindt echter dat het parket geen goed onderzoek heeft gevoerd en dat de veroordeling niet binnen een redelijke termijn is kunnen gebeuren.

DONDERDAG 20 MAART.

In Bergen doet de politie een grote drugsvangst. Er wordt zeven kilogram he-roïne gevonden, 300 gram cocaïne en 400 XTC-pillen.

Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel krijgt een nieuwe naam: Bozar. Het gebouw wordt vernieuwd en de programma’s van film, muziek, theater en beeldende kunst zullen in de toekomst beter op elkaar worden afgestemd.

De Kamer keurt het wetsvoorstel goed dat burgerlijke partijen de kans biedt op bijstand door een tolk als ze de taal van de rechtszaak niet begrijpen. Het voorstel kwam er nadat de kamer van inbeschuldigingstelling in de affaire-Dutroux een tolk weigerde aan Paul Marchal.

VRIJDAG 21 MAART.

De textielsector staakt in Zuid-West-Vlaanderen. Volgens de vakbonden leggen zo’n 2000 arbeiders het werk neer omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn afgesprongen. Ze willen onder meer een loonsverhoging en extra tijdskrediet.

De auditeur van de Raad van State adviseert de vernietiging van een arrest om de extreem-linkse DHKP-C-militante Fehriye Erdal uit te wijzen. In 2000 besliste minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) dat Erdal niet kon worden toegelaten tot de Belgische asielprocedure, omdat ze een bedreiging zou betekenen voor de openbare orde.

Een consortium onder leiding van de Nederlandse bergingsfirma Smit Salvage gaat het gezonken autoschip Tricolor bergen. De Tricolor zonk op 14 december 2002 na een aanvaring in het Nauw van Calais.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content