Maandag 10 maart.

Noord-Korea. Noord-Korea lanceert een kruisraket. Het projectiel belandt in de Japanse Zee.

Italië. Bij de actie ‘Eurololitas’ tegen een pedofilienetwerk op het internet stelt de politie ruim 1000 mensen in verdenking, 400 zijn al opgepakt.

Europa. Een vertrouwelijke nota uit 2002 van Jules Muis, hoofd van de auditdienst van de Europese Commissie, lekt uit. Hij bevestigt de kritiek van Marta Andreasen, boekhoudster die ondertussen geschorst is voor haar uitspraken

Dinsdag 11 maart.

Verenigde Naties. Mohamed ElBaradei, hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, waarschuwt voor het verdwijnen van nucleair materiaal, vooral in de deelrepublieken van de voormalige Sovjet-Unie.

woensdag 12 maart.

Zwitserland. Het parlement verbiedt anonieme voorafbetaalde sim-kaarten in gsm’s. Operatoren moeten de persoonlijke gegevens van mobiele telefoongebruikers minstens twee jaar bijhouden. De maatregel moet voorkomen dat de kaarten gebruikt worden door criminelen.

Turkije. Het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg veroordeelt Turkije in de zaak van de Koerdische leider Abdullah Öcalan. Hij zou in 1999 geen eerlijk proces hebben gekregen. Öcalan kreeg levenslang voor zijn rol in de Koerdische guerrillaoorlog. Turkije gaat in beroep.

Frankrijk. De Kazachse wielrenner Andrei Kivilev (29) overlijdt aan een schedelbreuk. De renner kwam de vorige dag ten val tijdens de wielerwedstrijd Parijs-Nice.

Donderdag 13 maart.

Italië. In de buurt van Venetië komen vijftien mensen om bij een zware kettingbotsing in dichte mist. Er vallen een 70-tal gewonden.

Nepal. De regering bereikt een akkoord met de maoïstische rebellen over de hervatting van het vredesoverleg.

vrijdag 14 maart.

Nederland. De 6,6 km lange toltunnel onder de Westerschelde, tussen Terneuzen en Ellewoutsdijk, wordt geopend. Naar schatting zullen 12.000 voertuigen dagelijks de tunnel gebruiken.

Zondag 16 maart.

Liechtenstein. Ruim 64 procent van de inwoners stemt voor een wijziging van de grondwet, waardoor prins Hans-Adam II een bijna absolute macht krijgt. De Raad van Europa zal de grondwetswijziging grondig onderzoeken.

China. Peking verzet zich tegen de beslissing van de Raad van Europa om de Taiwanese president Chen Shui-bian uit te nodigen. China beschouwt dit als een provocatie en steun aan ‘oppositiekrachten die opkomen voor de onafhankelijkheid van Taiwan’.

Finland. Bij de parlementsverkiezingen wordt de populistische Centrumpartij de grootste partij van het land. Ze behaalt 55 zetels van de 200, zeven meer dan in het vorige parlement. De sociaal-democraten van huidig premier Paavo Lipponen winnen twee zetels en komen op 53. De voorzitster van de Centrumpartij, Anneli Jaeaetteenmaeki, zal nu een nieuwe regering mogen vormen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content