Maandag 3 maart.

Nederland. De Arabisch-Europese Liga van Dyab Abou Jahjah telt al 350 militanten in Nederland, hoewel de Nederlandse tak pas in mei wordt opgericht. Jahjah bezoekt onder grote belangstelling een aantal Nederlandse steden.

Europa. De leden van de Europese Unie bereiken een politiek akkoord over een gemeenschapsoctrooi. Hierdoor kunnen Europese bedrijven hun uitvindingen beschermen op basis van één Europees reglement.

Dinsdag 4 maart.

Verenigde Naties. Volgens een ‘Wereldwaterrapport’ zal rond 2050 wereldwijd een tekort aan drinkbaar water zijn door overbevolking, vervuiling en klimaatsveranderingen.

Europa. De Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties herziet de voorspelling van de economische groei voor 2003. De prognose zakt van 2 naar 1,6 procent door de dreigende oorlog met Irak. Herstel zou pas eind 2003 volgen.

Woensdag 5 maart.

Colombia. Bij een bomaanslag in een winkelcentrum in de stad Cucuta vallen zeven doden. Vermoedelijk is het nationalistische bevrijdingsleger ELN verantwoordelijk.

Donderdag 6 maart.

Algerije. 102 mensen komen om wanneer een vliegtuig neerstort tijdens het opstijgen vanop de luchthaven in Tamanrasset, in het zuiden van het land. Eén man overleeft de crash.

Brazilië. Tijdens het carnaval in Rio de Janeiro komen 90 mensen om door geweld, 17 procent meer dan vorig jaar.

Armenië. Aftredend president Robert Kotsjarian (49) wint de presidentsverkiezingen met 67,5 procent van de stemmen.

Frankrijk. Het begrotingstekort stijgt dit jaar tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product. De Europese Commissie start een procedure omdat het tekort hoger is dan de 3 procent die is toegestaan door het Stabiliteitspact.

Vrijdag 7 maart.

Afghanistan. Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt de dood van twee Afghaanse krijgsgevangenen, die op de Amerikaanse basis Bagram in Afghanistan overleden tijdens ondervragingen.

Tsjechië. Vaclav Klaus (61) is geïnstalleerd als nieuwe president. Hij volgt de populaire Vaclav Havel op, die in 1989 aantrad.

Zimbabwe. Washington bevriest alle bezittingen van president Robert Mugabe en 76 medestanders omdat de Zimbabwaanse regering anti-democratische maatregelen neemt.

Servië en Montenegro. Het parlement stelt de Montenegrijn Svetozar Marovic van de socialistische DPS aan als eerste president van de unie die in februari het federale Joegoslavië verving.

Zaterdag 8 maart.

Peru. Interpol vaardigt een aanhoudingsmandaat uit tegen oud-president Alberto Fujimori wegens doodslag, ernstige verwondingen en gedwongen verdwijningen. Fujimori vluchtte in 2000 naar Japan toen een fraudeschandaal aan het licht kwam.

Zondag 9 maart.

Tsjechië. Bij de stad Kaplice komen 19 toeristen om bij een busongeval.

Turkije. De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van Recep Tayyip Erdogan wint in de provincie Siirt de parlementsverkiezingen die daar werden overgedaan.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content