MAANDAG 3 MAART.

Kardinaal Godfried Danneels krijgt een eredoctoraat van de Georgetown University in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Volgens de universiteit roept de kardinaal ‘individuen en instellingen op om de ethische dimensie niet uit het oog te verliezen bij het wetenschappelijk onderzoek’.

l Na de Liga voor de Rechten van de Mens stapt ook het Centrum voor Racismebestrijding naar Cassatie in het proces tegen de drie vzw’s van het Vlaams Blok. Het hof van beroep verklaarde zich eerder onbevoegd om te oordelen of de Blok-vzw’s de racismewet hebben overtreden.

DINSDAG 4 MAART.

De arbeiders van de staaldraadproducent Bekaert zetten hun staking stop. De arbeiders hadden maandagmiddag het werk neergelegd na het ontslag van een 21-jarige werknemer. Die had getrukeerde pornobeelden van collega’s verspreid via e-mail. De directie maakt het ontslag ongedaan, maar legt de werknemer een sanctie op. (Zie ook pag. 16)

l De quiz De Pappenheimers en de docusoap Bal Mondial worden genomineerd voor de Gouden Roos van Montreux. De twee programma’s zijn gemaakt door het productiehuis Woestijnvis.

WOENSDAG 5 MAART.

Het ministerie van Defensie richt een nieuwe dienst op die onder meer klachten gaat behandelen over pesterijen en geweld binnen het leger. De dienst zal zich inlaten met alle klachten over persoonlijke relaties. Zo zullen ook militairen die een andere job willen er terechtkunnen.

l De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair mag over 2 maanden passagiersvluchten tussen Oostende en de Londense luchthaven Stansted aanbieden. De Vlaamse regering en Ryanair bereiken daarover een akkoord.

DONDERDAG 6 MAART.

De Vlaamse Gemeenschap koopt een internationale topcollectie van cinema-apparatuur, de zogeheten Vrielynck-collectie. Die unieke verzameling van camera’s, projectoren en toestellen uit de beginjaren van de film dreigde versnipperd te raken. De collectie wordt cadeau gedaan aan het Antwerpse museum MUHKA.

l De Brusselse politie pakt tijdens een controle 45 prostituees op. De helft van hen is van Bulgaarse afkomst. 32 prostituees worden voor repatriëring naar de luchthaven van Zaventem gebracht. De rest wordt vrijgelaten.

VRIJDAG 7 MAART.

Zo’n 2300 havenarbeiders betogen in Brussel tegen de Europese liberaliseringsplannen inzake goederenafhandeling. In de havens van Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende wordt gestaakt.

ZATERDAG 8 MAART.

In Brussel betogen 5000 Koerden uit verschillende Europese landen. Ze verzetten zich tegen de mogelijke komst van Turkse troepen in het noorden van Irak.

l De burgemeester van Kruibeke, ex-VU’er Antoine Denert, stapt over naar het Liberaal Appel. Hij wordt lijsttrekker op de kamerlijst voor Oost-Vlaanderen. In zijn eigen gemeente betoogt Denert samen met een 150-tal inwoners tegen de aanleg van de potpolder.

l In de Brusselse randgemeente Wezembeek-Oppem sterft jeugdschrijver René Struelens. Hij werd 74.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content