MAANDAG 10 FEBRUARI.

Afghanistan. Nederland en Duitsland nemen het commando van de internationale vredesmacht ISAF over van Turkije. De twee landen zullen gedurende een half jaar aan het hoofd staan van de 4200 soldaten uit 22 landen.

DINSDAG 11 FEBRUARI.

Afghanistan. In het bergachtige zuiden vallen zeker zeventien burgerslachtoffers wanneer Amerikaanse troepen rebellen bombarderen.

Saudi-Arabië. Zeker veertien pelgrims worden doodgedrukt bij een ritueel in de vallei van Mina tijdens de jaarlijkse bedevaart naar Mekka.

Duitsland. Het liberale parlementslid Jürgen Möllemann meldt dat hij in maart vertrekt uit het parlement, maar wordt even later al uit zijn fractie gezet. Voormalig minister Möllemann kwam in opspraak door anti-Israëlitische uitspraken en gesjoemel met een lokale partijkas.

WOENSDAG 12 FEBRUARI.

Congo-Brazzaville. In het noorden van het land, bij de grens met Gabon, maakt een ebola-epidemie tientallen slachtoffers. Mensen die de zeer besmettelijke ziekte oplopen, overlijden in negentig procent van de gevallen.

Bolivia. In de hoofdstad La Paz vallen bij betogingen tegen een nieuwe hoge belasting zeker 24 doden. President Gonzalo Sánchez de Lozada trekt de plannen meteen in.

DONDERDAG 13 FEBRUARI.

Frankrijk. Duizenden kunstschatten uit de reserves van het Parijse Louvre en het Musée d’Orsay worden uit voorzorg weggehaald omdat de Seine dreigt te overstromen.

VRIJDAG 14 FEBRUARI.

Colombia. Zeker vijftien mensen komen om wanneer een huis in Neiva, in het zuidelijke departement Hulla, ontploft terwijl politiediensten het doorzoeken. Twee dagen tevoren schoot de linkse rebellenbeweging FARC in dezelfde regio een Amerikaans vliegtuigje neer.

Thailand. In minder dan twee weken tijd zijn 352 vermeende drugshandelaars gedood in een omstreden anti-drugscampagne van de regering.

Servië en Montenegro. Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag klaagt de nationalistische Servische politicus Vojislav Seselj aan wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Seselj kwam in december nog op bij de Servische presidentsverkiezingen.

Filipijnen. Op het eiland Mindanao zijn sinds dinsdag zeker 200 mensen omgekomen bij gevechten tussen het leger en moslimrebellen die strijden voor een moslimstaat. Tienduizenden zijn op de vlucht voor het geweld.

ZATERDAG 15 FEBRUARI.

Ivoorkust. In de westelijke stad Man zijn massagraven met honderden lijken gevonden, slachtoffers van de oorlog die het land sinds september verdeelt.

Duitsland. De Britse regisseur Michael Winterbottom wint de Gouden Beer van het filmfestival in Berlijn voor zijn film In this world. De film kreeg tevens de Vredesfilmprijs en de prijs van de Oecumenische Kerkenjury.

ZONDAG 16 FEBRUARI.

Cyprus. In het Griekse landsdeel wint oppositieleider Tassos Papadopoulos met 51 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen. Verliezer is huidig president Glafcos Klerides.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content