MAANDAG 10 FEBRUARI.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) ontslaat zijn medewerker Peter Terryn. Die had op een website zwaar uitgehaald naar het koningshuis en de aanslagen van 11 september ‘esthetisch mooi’ genoemd.

Hilde Kieboom, de voorzitster van de Belgische afdeling van de Sint-Edigiusgemeenschap, krijgt de Prijs Gabrielle Moortgat. De prijs wil vrouwen die hun gemeenschap bijzondere diensten bewijzen een hart onder de riem steken. De Sint-Edigiusgemeenschap zet zich in voor kansarmen.

DINSDAG 11 FEBRUARI.

Het Ballet van Vlaanderen blijft voortbestaan als klassiek ballet. De musicalafdeling moet voortaan op eigen kracht verder en om de vier jaar een subsidieverzoek indienen. Dat beslist minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit).

De Belgische kortfilm Fait d’hiver van Dirk Beliën wordt genomineerd voor een oscar. De film behaalde al verschillende prijzen in binnen- en buitenland.

Ward Beysen, voorzitter van het Liberaal Appel, wordt uit de Europese Liberale Fractie (ELDR) van het Europees parlement gezet. Reden is dat Beysen de VLD heeft verlaten en het Liberaal Appel heeft opgericht. Hij gaat nu aansluiting zoeken bij een andere fractie.

Minister van Volksgezondheid Jef Tavernier (Agalev) verbiedt commerciële weefselbanken. Alleen weefselbanken die geen winst beogen, hebben nog het recht om menselijke weefsels af te nemen en te bewaren.

Het Antwerpse politiekorps krijgt zijn achterstallige vergoedingen uitbetaald. Maandag staakte een groot deel van het korps omdat de achterstallen nog altijd niet op hun rekening stonden.

WOENSDAG 12 FEBRUARI.

Schrijver Hugo Claus wordt onwel op de première van Saint Amour in Leuven. Volgens de artsen is zijn toestand niet zorgwekkend.

De vakbonden van stroomproducent Electrabel houden stakingsacties uit protest tegen het ontslag van 81 werknemers. De acties treffen vooral de werking van elektriciteitscentrales.

Premier Guy Verhofstadt (VLD) brengt samen met minister van Financiën Didier Reynders (MR) een tweedaags bezoek aan New York. Ze willen Amerikaanse bedrijven ervan overtuigen dat België, na de hervorming van de vennootschapsbelasting, op fiscaal vlak een goede plek is om te investeren.

DONDERDAG 13 FEBRUARI.

Kamerlid Frans Verhelst stapt uit de VLD omdat hij niet akkoord gaat met de lijstvorming in West-Vlaanderen.

VRIJDAG 14 FEBRUARI.

Het Brusselse hof van beroep spreekt de leraren en directie van het Ukkelse college Saint-Pierre vrij van de beschuldiging van groepsverkrachting en verdachte lijfstraffen. Daarmee bevestigt het hof een eerdere uitspraak van de correctionele rechtbank.

ZATERDAG 15 FEBRUARI.

Agalev legt de provinciale kieslijsten vast. In Antwerpen trekt Fauzaya Talhaoui de lijst, in Limburg Jacinta De Roeck, in Vlaams-Brabant Magda Aelvoet en in Oost-Vlaanderen Vlaams minister van Milieu Vera Dua.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content