MAANDAG 3 FEBRUARI.

De Raad van het Gemeenschapsonderwijs wijst Paul De Knop aan als voorzitter. De Knop was eerder al als voorlopig voorzitter aangesteld, in opvolging van Peter Steenhaut, die afgevaardigd bestuurder is geworden.

De genomineerden van de Gouden Uil Literatuurprijs worden bekendgemaakt: Oek de Jong met zijn liefdesroman Howerda’s kind, Tom Lanoye met Boze tongen, Dik van der Meulen met de biografie Multatuli, Annejet van der Zijl met de biografie Anna en Frank Westerman met Ingenieurs van de ziel.

DINSDAG 4 FEBRUARI.

Regionale zenders kunnen geen zendtijd meer verkopen voor politieke reclame. De commissie Media van het Vlaams parlement keurt daarover een voorstel van decreet goed. Het Vlaams mediadecreet verbiedt al langer reclame voor politieke partijen, maar door een lacune in het decreet was het niet verboden reclame te maken voor individuele politici.

Oud-wielrenner André Noyelle sterft op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte. Noyelle verwierf vooral bekendheid vanwege zijn twee gouden medailles op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki (wegwedstrijd en weg per ploeg). Hij is tot op vandaag de enige Belgische wielrenner die twee gouden medailles behaalde op de Olympische Spelen.

DONDERDAG 6 FEBRUARI.

In de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant worden politieacties gehouden tegen inbrekers. In totaal pakt de politie 34 mensen op die geseind waren voor onder meer carjacking, diefstal en roofmoord.

Michiel Vandekerckhove sterft op 94-jarige leeftijd. Hij schreef in 1945 mee aan het kerstprogramma van de CVP en wikkelde voor zijn partij de Koningskwestie af.

De correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeelt twee ex-spelers van Westerlo voor passieve omkoping in de competitiewedstrijd Kortrijk-Westerlo van 18 april 1999. Coen Burg krijgt 6 maanden effectieve celstraf en een boete van 3718 euro, Marc Cox 6 maanden voorwaardelijk en een boete van 2479 euro.

Dichter Marc Braet (77) sterft in Brugge. Hij schreef verscheidene dichtbundels en vertaalde het werk van de Chileense dichter Pablo Neruda. Braet was ook medestichter van het Masereelfonds.

Het Centrum voor Racismebestrijding dient een klacht in tegen de verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer. Directeur Johan Leman verwijt het bedrijf discriminatie bij het aannemen van zelfstandige ondernemers.

VRIJDAG 7 FEBRUARI.

In Seraing betogen 6000 mensen tegen de aangekondigde sluiting van de hoogovens van Cockerill Sambre in Luik. De arbeiders en sympathisanten nemen vooral Arcelor, de moedermaatschappij van Cockerill Sambre, en de politici op de korrel.

In Gent rijden voor het eerst gratis nachtbussen uit. Op die manier wil het stadsbestuur het verkeersprobleem in de uitgaansbuurten beperken.

ZONDAG 9 FEBRUARI.

In Brussel betogen bijna 10.000 mensen tegen de wereldwijde liberalisering van de dienstensector. De betogers zijn vooral leden van de vakbonden ABVV en ACV en derdewereldorganisaties.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content