MAANDAG 27 JANUARI.

Nederland. CDA-leider Jan Peter Balkenende is nu toch bereid om eerst een coalitie te bekijken met de PvdA.

Spanje. FC Barcelona ontslaat zijn Nederlandse trainer Louis van Gaal. Walter Meeuws is eveneens ontslagen door zijn club, Raja Casablanca.

DINSDAG 28 JANUARI.

Verenigde Staten. In zijn State of the Union zegt president George Bush dat hij de belastingen de komende tien jaar met 674 miljard dollar wil verminderen.

Zwitserland. De Zuid-Koreaan Jong Wook Lee wordt verkozen tot nieuwe chef van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Hij krijgt 17 stemmen. De Belg Peter Piot eindigt tweede, met 15 stemmen.

Rwanda. Zo’n 19.000 van genocide verdachte personen worden vrijgelaten. De verdachten zullen later worden beoordeeld volgens de traditionele rechtspraak.

WOENSDAG 29 JANUARI.

Nepal. De regering en de maoïstische rebellenbeweging bereiken een akkoord over een staakt-het-vuren. Even ervoor sterven nog zestien mensen bij een aanval op een basis van de rebellen.

Frankrijk. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Roland Dumas wordt in beroep vrijgesproken in een corruptiezaak rond oliemaatschappij Elf.

Nederland. De politie schiet een jonge Albanees dood die in het Arnhemse gerechtshof een officier van justitie gegijzeld houdt. In de rechtbank van Assen probeert een veroordeelde zich de keel door te snijden en in Leeuwarden steekt een gedetineerde een gevangenismedewerkster dood.

Italië. De politie pakt 28 Pakistani op die ervan worden verdacht terroristische aanslagen te plannen. In een flat in Napels vindt de politie explosieven, valse identiteitspapieren en kaarten waarop mogelijke doelen zijn aangestipt.

DONDERDAG 30 JANUARI.

Israël. Het leger valt Hebron op de Westoever binnen en sluit de stad af. Ook in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook en in Tulkarem, in het noorden van de Westoever, is het leger een grootscheepse actie begonnen. Daar zijn twee Palestijnen gedood. ( Zie ook pag. 86)

Nederland. De hele hoofdredactie van Algemeen Dagblad stapt op, na een verschil van inzicht tussen redactie en hoofdredactie over een organisatorische fusie tussen de krant en drie regionale kranten.

Verenigde Staten. De Brit Richard Reid krijgt levenslang. Hij probeerde in december 2001 een vliegtuig van Parijs naar Miami tot ontploffing te brengen met springstof die in zijn schoenen was verborgen.

ZATERDAG 1 FEBRUARI.

Japan. De werkloosheid bereikt met 5,5 procent van de beroepsbevolking een evenaring van het record sinds WO II.

Venezuela. Steeds meer mensen gaan opnieuw aan het werk, na een staking van bijna twee maanden tegen het beleid van president Hugo Chávez. Het land produceert weer olie.

ZONDAG 2 FEBRUARI.

Tsjechië. Na twee ambtstermijnen treedt Vaclav Havel af als president. De voormalige dissidente schrijver was president sinds eind 1989 van wat toen nog Tsjecho-Slowakije was. Het parlement is al twee keer mislukt in het kiezen van een nieuwe president.

Samengesteld door Ivan Declercq

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content