MAANDAG 13 JANUARI.

In Brussel sterft oud-senator Marcel Payfa van de Brusselse Franstalige partij FDF. Payfa was een van de eerste politici die abortus uit het strafrecht wilden halen.

l Het IJzerbedevaartcomité verkiest ondervoorzitter Walter Baeten tot nieuwe voorzitter. De 58-jarige Baeten volgt Lionel Vandenberghe op. Die stapte op omdat hij bij de volgende parlementsverkiezingen kandidaat wil zijn voor Spirit. Baeten is leraar en secretaris van de Marnixring.

l VLD-senator Jean-Marie Dedecker stopt met de campagne ‘SOS Chauffeurs’. De VLD-senator doet dat onder zware druk van het partijbestuur, premier Guy Verhofstadt (VLD) en voorzitter Karel De Gucht (VLD). Dedecker en enkele BV’s trokken ten strijde tegen de volgens hen te hoge verkeersboetes die zijn opgenomen in de nieuwe verkeerswet van minister van Verkeer Isabelle Durant (Ecolo).

DINSDAG 14 JANUARI.

CD&V dient vier verzoekschriften in bij het Arbitragehof om de twee wetten op de kieshervorming te laten schorsen. De partij gaat niet akkoord met de dubbele kandidaatstelling voor Kamer en Senaat en met de regeling voor de kamerverkiezingen in de kiesarrondissementen Brussel-Halle-Vilvoorde, Leuven en Nijvel.

l De kamercommissie Justitie keurt het wetsontwerp goed dat het huwelijk mogelijk maakt voor mensen van hetzelfde geslacht.

l Jan Goorden is niet langer overlastmanager van Antwerpen. De stad had hem vier maanden geleden in dienst genomen, maar volgens de vakbond CCOD zijn er fouten gemaakt bij de procedure. Antwerpen start nu een nieuwe procedure.

WOENSDAG 15 JANUARI.

Timmy Simons, de middenvelder van Club Brugge, wint de Gouden Schoen. Wesley Sonck van Racing Genk en Danny Boffin van Sint-Truiden worden respectievelijk tweede en derde.

l Het Vlaams parlement keurt het Topstukkendecreet goed. Hierdoor kan Vlaams erfgoed niet zomaar op een veiling belanden.

VRIJDAG 17 JANUARI.

Het Brusselse Congressenpaleis sluit vanaf 1 mei voor twee jaar de deuren. Het veertig jaar oude complex krijgt een opknapbeurt. Tal van grote evenementen en internationale congressen moeten uitwijken naar andere oorden.

ZATERDAG 18 JANUARI.

890.000 wagens zijn in 2002 niet door de autokeuring geraakt. Dat is 23 procent van de 3.812.000 aangeboden wagens. Zo’n 54.000 automobilisten kregen de zwaarste sanctie en mochten met hun wagen niet meer op de openbare weg rijden. Dat blijkt uit de jaarcijfers van GOCA, de vereniging van autokeuringscentra.

l ‘Levenskwaliteit’ wordt het verkiezingsthema van Agalev. Dat zegt politiek secretaris Jos Geysels tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Brussel. De Vlaamse groenen zijn tevreden over wat ze hebben bereikt in de huidige regeerperiode.

l Wie zijn pensioen niet meer door de postbode laat uitbetalen, krijgt het geld sneller op de bankrekening. De ministerraad wil op die manier de veiligheid van de postbodes verhogen. Vorig jaar zijn 161 postbodes overvallen op de dag dat ze pensioenen moesten uitbetalen.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content