MAANDAG 6 JANUARI.

Duitsland. De Duitse kranten publiceren negatieve verhalen over het huwelijksleven van bondskanselier Gerhard Schröder, die bits reageert. De berichten zijn overgenomen uit de Britse tabloid Mail on Sunday.

DINSDAG 7 JANUARI.

Congo. De militaire rechtbank in Kinshasa veroordeelt 30 mensen ter dood. Ze behoren tot de 135 vermeende moordenaars van de gewezen Congolese president Laurent-Désiré Kabila. Ook Kabila’s gewezen vleugeladjudant Eddy Kapend krijgt de doodstraf.

WOENSDAG 8 JANUARI.

Verenigde Staten. De Britse filmcomponist Ron Goodwin (77) overlijdt in Reading. Goodwin schreef de muziek bij de films The Battle of Britain en Operation Crossbow.

DONDERDAG 9 JANUARI.

Verenigd Koninkrijk. Er komt een einde aan de belegering van een Londense flat. Na vijftien dagen brandt de woning af. De bewoner, de 32-jarige Eli Hall, die er elf dagen lang een man gijzelde, wordt dood aangetroffen.

Ivoorkust. In het westen van het land breken opnieuw gevechten uit, ondanks het bestand dat twee van de drie rebellenbewegingen een dag eerder hebben getekend met de aanwezige Franse troepen. Op maandag 6 januari zijn dertig rebellen gesneuveld en raakten negen Fransen gewond tijdens schermutselingen.

Milieu. Volgens de auteurs van State of the World 2003, het jaarboek van het Worldwatch Institute, vormen gebrek aan landbouwgrond en water de meest acute milieuproblemen in de wereld.

VRIJDAG 10 JANUARI.

Duitsland. Vakbonden en werkgevers sluiten een akkoord waarmee ze de geplande staking van de 2,8 miljoen ambtenaren afwenden. Intussen zitten al 4,2 miljoen mensen zonder werk. Dat is meer dan 10 procent van de beroepsbevolking.

Verenigde Staten. Het computerbedrijf Microsoft betaalt 1,1 miljard dollar aan een groep Microsoft-gebruikers. Daarmee wordt een rechtszaak vermeden. De klanten hadden klacht ingediend omdat ze vonden dat ze door het monopolie van Microsoft hun software te duur moesten betalen.

ZATERDAG 11 JANUARI.

Italië. De 32-jarige wielrenner Denis Zanette overlijdt plotseling na een hartstilstand. Het parket onderzoekt de zaak. Zanette won dit jaar nog twee ritten in de Ronde van Italië voor de ploeg Fassa Bortolo.

Libië. De 48-jarige Franse bijrijder Bruno Cauvy (48), een debutant, verongelukt in de tiende rit van de autorace Dakar 2003.

China. Bij twee mijnongevallen in het noordoosten van het land laten op twee dagen tijd 41 mensen het leven.

Turkije. Een 28-jarige gevangene sterft aan een hongerstaking. Het is het 64e overlijden sinds in oktober 2000 een grote protestactie begon tegen het detentieregime in de Turkse gevangenissen.

ZONDAG 12 JANUARI.

Brazilië. Overvloedige regen en grote modderstromen kosten in de staat Rio de Janeiro het leven aan tientallen mensen.

Argentinië. De voormalige dictator Leopoldo Fortunato Galtieri sterft op 76-jarige leeftijd in het ziekenhuis. De generaal beval in 1982 de aanval op de Falkland-eilanden.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content