DINSDAG 7 JANUARI.

Anne Thily, de Luikse procureur-generaal, bevestigt haar vertrouwen in onderzoeksrechter Jacques Langlois van Neufchâteau, die het dossier-Dutroux onderzoekt. Langlois lag onder vuur nadat het weekblad Journal du Mardi en de krant De Morgen onthulden dat hij vergaderingen belegde met journalisten.

WOENSDAG 8 JANUARI

De correctionele rechtbank van Turnhout veroordeelt zes leden van een familie uit Beerse tot celstraffen tussen 8 en 10 jaar wegens incest.

l Jef Colruyt van de gelijknamige warenhuisgroep wordt door het weekblad Trends verkozen tot manager van het jaar. Aan Waalse zijde gaat de titel naar Luc Willame, tot juni vorig jaar topman van Glaverbel, nu actief bij moederbedrijf Asahi Glass. ( Zie ook pag. 84)

l De Italiaanse krant LaGazetta dello Sport bekroont Ann Wouters tot ‘beste basketbalster van Europa’. Wauters won vorig jaar met Valenciennes de Franse titel, de Franse beker en de Europese titel.

l Stripauteur Franz Drappier, alias Franz, de geestelijke vader van stripreeksen als Jugurtha, Lester Cockney en Lotusbloem, sterft op 54-jarige leeftijd in Frankrijk.

l De raad van bestuur van Export Vlaanderen geeft topman Christian Vermeulen een onvoldoende. De manager heeft net een proefperiode van zes maanden achter de rug. De raad van bestuur adviseert de Vlaamse regering naar een opvolger te zoeken.

DONDERDAG 9 JANUARI.

De auditeur-generaal van het Krijgshof eist twintig jaar opsluiting tegen paracommando Olivier Pirson, die hij schuldig acht aan moord op zijn twee kinderen. Op 5 september 2001 reed Pirson met zijn kinderen in de Maas. Hij staat al voor de derde keer terecht voor de feiten.

l Drie mensen komen om bij een aanrijding tussen een Belgische bus en een Italiaanse vrachtwagen in Beieren.

l Jo Casaer is een maand geschorst als voorzitter van het OCMW van Brasschaat. Hij had valse onteigeningsbrieven verstuurd uit protest tegen het asielbeleid.

VRIJDAG 10 JANUARI.

Een Cessna van de federale politie verongelukt tijdens de landing op Zaventem. De twee inzittenden komen om.

l De nieuwe M6-dubbeldeksrijtuigen van de NMBS veroorzaken tal van problemen op het traject Genk-Brussel-Gent. Zo gaan de deuren niet open wanneer dat moet en de verwarming en verlichting in de treinen werken niet goed. De NMBS schort de betaling van de dubbeldekstreinen op en aanvaardt voorlopig ook geen nieuwe exemplaren.

l Jeugdauteur Gie Laenen zit sinds 24 december 2002 in de gevangenis. De Mechelse onderzoeksrechter beschuldigt hem van pedofilie.

l Tennisster Kim Clijsters wint het WTA-toernooi van Sydney. Clijsters versloeg in de finale de Amerikaanse Lindsay Davenport.

ZONDAG 12 JANUARI.

De Turkse tanker Vicky vertrekt naar de haven van Rotterdam. Zaterdag was voldoende diesel overgepompt opdat hij kon worden weggesleept. Op nieuwjaarsdag botste de Vicky in het Kanaal op de gezonken boot Tricolor. ( Zie ook pag. 26)

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content