VRIJDAG 27 DECEMBER.

Elsevier België sluit zijn vestiging in het hartje van Brussel, 69 mensen verliezen hun baan. Begin vorig jaar was ook al een deel van de bedienden aan de deur gezet.

ZATERDAG 28 DECEMBER.

Etienne Schouppe, ex-topman van de NMBS, wordt lijstduwer op de senaatslijst van de CD&V. (Zie ook Dixit).

l Mieke Hendrickx, de weduwe van de vermoorde veearts Karel Van Noppen, wint de Castar 2002. De Castar is een initiatief van Canvas, Radio 1 en De Standaard en gaat naar de markantste persoonlijkheid van het voorbije jaar.

l De luisteraars van Radio 1 bekronen Mia van Gorki tot beste Belgische song aller tijden, vóór Ne me quitte pas van Jacques Brel en Twee Meisjes van Raymond van het Groenewoud.

l De broer van de vorig jaar vermoorde politicus Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, dient klacht in tegen televisiepresentator Chris Dusauchoit. Die had in het Radio 1-programma Café Terminus laten weten dat ‘de moord op Pim Fortuyn hem geen slecht gevoel gaf’. Marten Fortuyn vindt dat zoiets niet kan.

MAANDAG 30 DECEMBER.

Hugo Claus wordt in Leipzig bekroond met de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung. De stad Leipzig kent de prijs sinds 1994 toe aan een schrijver die met zijn werk de verstandhouding binnen Europa heeft bevorderd.

DINSDAG 31 DECEMBER.

In De Standaard verschijnt voor de laatste keer de strip Nero van Marc Sleen. Van Nero verschenen in totaal 217 verhalen.

l Het laatste gedrukte exemplaar van het Belgisch Staatsblad verschijnt. Voortaan is het Belgisch Staatsblad alleen nog te raadplegen in de elektronische versie op het internet.

l De rechtbank van koophandel van Tongeren spreekt het faillissement uit van fietsenmaker United Bicycles in Maasmechelen. In het bedrijf werken 185 mensen.

DONDERDAG 2 JANUARI.

Maurice De Velder, de ex-topman van de mediaholding Think-Media, verlaat de gevangenis na betaling van een borgsom.

l De koning krijgt toegang tot het rijksregister. Dat bevat de persoonsgegevens van alle inwoners van het land. Die zijn beschermd door de privacywet. De regering bepaalt wie in het register mag kijken. Dat zijn onder meer overheidsdiensten en instellingen van openbaar nut. Nu wordt het paleis daaraan toegevoegd. ( Zie ook pag. 16)

VRIJDAG 3 JANUARI.

Remie Timmers, fractieleider voor het Vlaams Blok in Houthalen-Helchteren, wordt veroordeeld tot drie maanden cel met uitstel. De correctionele rechtbank acht het bewezen dat hij racistische taal gebruikte tijdens de gemeenteraadszitting van 28 maart 2002.

l De eerste dag van de koopjesperiode is een groot succes. Test Aankoop pleit intussen voor de afschaffing van de sperperiode. Tijdens de sperperiode, zes weken voor de start van de officiële uitverkoopperiode, mag nergens worden aangekondigd dat er koopjes zijn.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content