Maandag 16 december. Rusland. De beruchte Tsjetsjeense veldheer Salman Radoejev overlijdt aan een hersenbloeding in een strafkolonie waar hij een levenslange straf uitzat. Hij was de enige belangrijke Tsjetsjeense rebel die Rusland kon veroordelen.

Dinsdag 17 december.

Nederland. De vermoorde politicus Pim Fortuyn had beveiliging moeten krijgen, besluit een speciale onderzoekscommissie. In haar rapport krijgen een aantal instanties, zoals de inlichtingendiensten, veel kritiek.

Europa. Bij een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer zullen dieren ingeënt worden om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ingeënte dieren mogen niet geëxporteerd worden.

Woensdag 18 december.

Nederland. Een rechtbank in Rotterdam spreekt vier al-Qaedaverdachten vrij van betrokkenheid bij een terreuraanslag en het vervalsen van officiële documenten, op basis van procedurefouten.

India. Drie mannen krijgen de doodstraf voor hun aandeel bij de aanslag op het parlement in december 2001. De actie leidde bijna tot een oorlog met buurland Pakistan.

Donderdag 19 december.

Ivoorkust. De leiders van de West-Afrikaanse landen beslissen dat er op korte termijn een vredesmacht van 1500 manschappen naar Ivoorkust wordt gestuurd. Zij willen voorkomen dat de strijd tussen diverse rebellerende facties escaleert tot een burgeroorlog ( Zie ook pag. 75).

Vrijdag 20 december.

Frankrijk. Beursspeculant George Soros moet 2,2 miljoen euro betalen omdat hij in 1988 met voorkennis aandelen van de bank Société Générale heeft verhandeld.

Zaterdag 21 december.

India. Zeker twintig mensen komen om wanneer een communistische groepering een trein laat ontsporen.

Frankrijk. Ibon Fernandez Irad ontsnapt uit de gevangenis van Bayonne. De vermoedelijke leider van de Baskische terreurgroep ETA was daags voordien aangehouden, samen met acht andere verdachten.

Zondag 22 december.

Joegoslavië. De presidentsverkiezingen in de deelrepubliek Montenegro zijn ongeldig omdat minder dan de helft van de kiezers ging stemmen.

Verenigd Koninkrijk. Joe Strummer (50), de sociaal bewogen voorman van de beroemde punkgroep The Clash, overlijdt aan een hartaanval.

Dinsdag 24 december.

China. De regering laat haar bekendste politieke gevangene, Xu Wenli, (59) vrij. Sinds zijn eerste arrestatie in 1979 heeft Xu in totaal zestien jaar in de cel doorgebracht, onder meer omdat hij een democratische partij wou oprichten.

Verenigde Staten. Verschillende groeperingen dienen een klacht in tegen minister van Justitie John Ashcroft en de federale immigratiediensten omdat honderden moslims zonder vaste verblijfsvergunning de afgelopen dagen werden opgesloten nadat ze zich vrijwillig hadden aangemeld ter registratie.

Filipijnen. Bij een bomaanslag op het eiland Mindanao vallen dertien doden. De daders hadden het op de islamitische burgemeester van het plaatsje Datu Piang gemunt.

VRIJDAG 27 DECEMBER.

Rusland Een zelfmoordaanslag bij een regeringsgebouw in de Tsjetjseense hoofdstad Grozny kost het leven aan tientallen men

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content