DINSDAG 17 DECEMBER.

De kamercommissie Economie en Bedrijfsleven keurt het wetsvoorstel over de vaste boekenprijs unaniem goed.

WOENSDAG 18 DECEMBER.

Het Antwerpse schepencollege stelt Tom Lanoye aan tot stadsdichter van Antwerpen. Hij gaat zes gedichten per jaar schrijven.

De Flandria Ranch in Torhout mag worden gesloopt. Dat beslist het Gentse hof van beroep. Volgens het hof heeft de eigenaar het complex in 1976 illegaal laten bouwen.

DONDERDAG 19 DECEMBER.

De Vlaamse Cultuurprijzen Beeldende Kunst 2002 gaan naar schilder Walter Swennen en cultuurfilosoof Bart Verschaffel. De Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2002 wordt toegekend aan visagiste Inge Grognard. Dat maakt minister van Cultuur Paul Van Grembergen (Spirit) bekend.

VRIJDAG 20 DECEMBER.

De Amerikaan John F. Brock wordt vanaf 1 februari 2003 de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Interbrew. Hij volgt Hugo Powell op, die na 19 jaar bij Interbrew met pensioen gaat.

De regering gaat bij de begrotingscontrole 10 tot 12 miljoen euro zoeken voor de kortingsbonnen die de NMBS vanaf volgend jaar geeft aan de houders van een treinabonnement. Spoorbaas Karel Vinck had eerder op de week gezegd de bon te willen invoeren als de overheid de factuur betaalde.

Motorcrosser Stefan Everts en tennisster Kim Clijsters worden in Brussel verkozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Vorig jaar wonnen Everts en Clijsters ook al de trofee. Voor Clijsters is het al de vierde keer op rij dat ze de prestigieuze trofee wint.

ZATERDAG 21 DECEMBER.

De Homofolieprijs van de Federatie Werkgroepen Homoseksualiteit gaat naar de holebi-vriendelijke pleeg- en adoptiediensten. De Homofobieprijs wordt toegekend aan Paul Wille van de Katholieke Onderwijskoepel. Die verklaarde dat een ‘leerkracht die te openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt allicht niet wordt aangenomen’. De Federatie Werkgroepen Homoseksualteit verandert zijn naam in Holebifederatie.

MAANDAG 23 DECEMBER.

De Ieperse rechtbank van koophandel verklaart de NV Flanders Language Valley failliet. De NV was opgericht in 1997 en moest in Ieper alle bedrijven in de spraak- en taaltechnologie bijeenbrengen. Tien mensen verliezen hun job.

WOENSDAG 25 DECEMBER.

Het is verboden om nog vier kinderen op de achterbank van een auto te laten zitten. Minister van Verkeer Isabelle Durant (Ecolo) laat daarover een koninklijk besluit in het Staatsblad verschijnen. Durant wil dat elke passagier op de achterbank een veiligheidsgordel draagt.

Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) geeft 11,5 miljoen euro extra hulp aan enkele Afrikaanse landen. Het gaat over Ethiopië, Mozambique, Congo, Burundi, Rwanda en Kaapverdië.

Acteur Walter Rits (50) sterft aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij werkte meer dan twintig jaar voor de Antwerpse KNS en speelde mee in een aantal VTM-series.

Samengesteld door StijnTormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content