Maandag 2 december.

Frankrijk. Op verzoek van de Britten sluit het asielcentrum Sangatte bij de Kanaaltunnel de deuren al eind december. Dat is vier maanden vroeger dan voorzien. In ruil neemt het Verenigd Koninkrijk 1200 vluchtelingen uit het centrum op.

Dinsdag 3 december.

Burundi. President Pierre Buyoya sluit een staakt-het-vuren met de belangrijkste rebellengroep FDD. Het is het eerste bestand sinds het uitbreken van de gevechten tussen Hutu en Tutsi in 1993.

Duitsland. Op 76-jarige leeftijd overlijdt cultuurfilosoof en socioloog Ivan Illich. Hij maakte kritische analyses van de moderne maatschappij.

Donderdag 5 december.

Verenigd Koninkrijk. De Tsjetsjeense gezant Achmed Zakajev vraagt asiel aan in het Verenigd Koninkrijk. Zakajev werd in oktober gearresteerd toen hij een Tsjetsjeense conferentie bijwoonde in Denemarken. Rusland vroeg tevergeefs om zijn uitlevering.

Europa. De Europese Centrale Bank verlaagt haar basisrente van 3,25 naar 2,75 procent.

Sri Lanka. De regering en de Tamilrebellen sluiten een akkoord dat voorziet in een federale regeringsstructuur. In de bijna twintig jaar durende burgeroorlog zijn ongeveer 65.000 doden gevallen.

Zaterdag 7 december.

Bangladesh. Minstens achttien mensen komen om bij vier bomaanslagen op filmzalen in de stad Mymensingh.

Nederland. Matt Herben, de fractievoorzitter van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), is op een congres van de partij aangewezen als lijsttrekker voor de parlementsverkiezingen van 22 januari.

Verenigd Koninkrijk. De Turkse Azra Akin is de nieuwe Miss World. Aanvankelijk was de verkiezing in Nigeria gepland, maar het evenement moest uitwijken toen zware rellen uitbraken. Een aantal missen bleef bovendien weg uit protest tegen de situatie van de vrouw in Nigeria.

Zondag 8 december.

Nepal. Vijf mensen komen om wanneer een bus op een landmijn rijdt. Drie dagen tevoren kwamen zeker achttien rebellen om bij acties van het leger.

Joegoslavië. Net als in de vorige ronde wordt bij de Servische presidentsverkiezingen de vereiste minimumopkomst van 50 procent niet bereikt. De huidige Joegoslavische president Vojislav Kostunica behaalt 57 procent van de uitgebrachte stemmen.

Al-Qaeda. Via haar woordvoerder Sulaiman Abu Ghaith eist de terreurorganisatie al-Qaeda de bomaanslag van 28 november in het Keniaanse Mombasa op. Abu Ghaith dreigt in zijn verklaring ook met nieuwe aanslagen op Israëlische en Amerikaanse doelen.

Oostenrijk. Uittredend minister van Sociale Zaken Herbert Haupt wordt op een buitengewoon partijcongres verkozen tot nieuwe voorzitter van de extreem-rechtse FPÖ.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content