Maandag 25 november.

Joegoslavië. Milo Djukanovic (40), president van de deelrepubliek Montenegro, neemt ontslag om premier te kunnen worden. Een deelstaatpremier zal in de nieuwe Joegoslavische staatsstructuur meer macht hebben dan een president. Tot de presidentsverkiezingen van 22 december oefent parlementsvoorzitter Filip Vujanovic de taken van staatshoofd uit.

Ecuador. De links-populistische Lucio Gutierrez (45) wint de presidentsverkiezingen van 24 november. De oud-kolonel kreeg de absolute meerderheid van de stemmen.

Donderdag 28 november.

Vaticaanstad. De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger (75) is de nieuwe deken van het college van kardinalen en zo officieus de tweede man binnen het Vaticaan.

Nigeria. De Hoge Raad voor Islamitische Zaken stelt dat de fatwa tegen journaliste Isiona Daniel, uitgesproken door de deelstaat Zamfara, ongeldig is. Haar artikel over de Miss World-verkiezingen leidde onrechtstreeks tot rellen, waarbij ongeveer tweehonderd doden vielen.

Nederland. De tekstdichter Lennaert Nijgh (57) overlijdt. Hij werkte nauw samen met zijn jeugdvriend Boudewijn de Groot ( De eenzame fietser, Verdronken vlinder…) en schreef voor onder meer Rob de Nijs en Liesbeth List.

Europese Unie. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken besluiten vanaf april 2003 in een gecoördineerde actie per maand 1500 Afghanen naar hun land terug te vliegen.

Vrijdag 29 november.

Turkije. De regering heft na vijftien jaar de noodtoestand op in het zuidoosten van het land waar voornamelijk Koerden wonen. De opheffing is een van de voorwaarden voor toetredingsgesprekken met de Europese Unie.

Zondag 1 december.

India. In de provincie Kashmir-en-Jammu sterven zeven mensen bij verschillende incidenten tussen islamitische militanten en de politie. Een dag voordien kwamen in de regio minstens vijftien mensen om bij vuurgevechten en zeker dertig mensen bij een busongeval.

Spanje. Een vlek van 9000 ton olie uit de gezonken tanker Prestige spoelt aan op de kusten van Galicië. Tienduizenden demonstreren in de regionale hoofdstad Santiago de Compostella omdat de regering de ramp met de tanker slecht heeft opgevangen.

Venezuela. Zeker 47 mensen komen om in een brand in een nachtclub in de hoofdstad Caracas.

Slovenië. De liberale premier Janez Drnovsek (52) wint de presidentsverkiezingen met 56,5 procent van de stemmen. Hij volgt Milan Kucan op, die zich na twee ambtstermijnen niet meer verkiesbaar mocht stellen.

Afghanistan. Aanhangers van twee krijgsheren raken slaags in het westen van het land, waarbij zeker elf doden vallen. Een Amerikaanse B-52 bommenwerper komt tussenbeide om Amerikaanse troepen uit het strijdgewoel te ontzetten.

Irak. Vier Irakezen sterven bij Brits-Amerikaanse bombardementen in de zuidelijke no-fly-zone. De westerse vliegtuigen zijn door Iraaks geschut bestookt.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content