MAANDAG 25 NOVEMBER.

Het Huis van Alijn, het vroegere museum voor Volkskunde in Gent, wint de Erfgoedprijs 2002. De jury looft het Huis van Alijn voor zijn verfrissende aanpak.

Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) en de Waalse minister van Sociale Aangelegenheden Thierry Detienne (Ecolo) willen een certificaat invoeren voor kwalitatief goede huwelijksbureaus. Voorts komt er een modelcontract, een bemiddelingsprocedure en een overheidscampagne die de klanten informeert.

Het non-ferrobedrijf Umicore moet in en rond de fabriek in Olen een gebied van vijfhonderd hectare saneren. Het grondwater, en mogelijk de bodem, is er vervuild door zware metalen en zouten. Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) neemt de maatregel op basis van een onderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

DINSDAG 26 NOVEMBER.

Wouter Tyberghien, de Harelbeekse juwelier die veroordeeld is wegens ‘verschoonbare doodslag’ op een Poolse inbreker, gaat niet in beroep tegen die uitspraak.

WOENSDAG 27 NOVEMBER.

André Bergen, financieel directeur van Agfa-Gevaert, volgt volgend jaar Remi Vermeiren op als voorzitter van het directiecomité van KBC Bank.

Luc Onclin, voorzitter van Dexia Bank België en vice-voorzitter van de Dexia-groep, kondigt zijn ontslag aan. Axel Miller neemt op 1 januari zijn plaats in.

De Civiele Bescherming staakt voor meer personeel. Haar acties met noodsirenes rond kerncentrales en risicobedrijven veroorzaken paniek. Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR) overweegt sancties.

Het Afrikamuseum in Tervuren ondergaat een drastische facelift. Directeur Guido Gryseels stelt een masterplan voor dat 27 miljoen euro kost, gespreid over zes jaar.

DONDERDAG 28 NOVEMBER.

CD&V stapt naar de Raad van State om advies te vragen over het voornemen van minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) om het vak zedenleer te verplichten in officiële gemeentescholen die worden overgenomen door het vrij onderwijs.

Professor-emeritus Lieven Van Gerven sterft op 74-jarige leeftijd. Hij was professor aan de faculteit Wetenschappen van de KU Leuven en zeer actief binnen de Vlaamse beweging. Van Gerven was ook negen jaar voorzitter van het Davidsfonds.

De Kamer keurt de autopsiewet goed. Bij ieder kind dat overlijdt voor het 18 maanden is, moet voortaan een lijkschouwing worden uitgevoerd om de doodsoorzaak op te sporen. De ouders kunnen zich hiertegen wel verzetten.

VRIJDAG 29 NOVEMBER.

Julie Taton (18) wordt de nieuwe Miss België. Taton is studente public relations en woont in Jambes.

De apothekers en minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (SP.A) sluiten een voorlopig akkoord over besparingen in de sector. Er komen minder besparingen als blijkt dat de winsten van de apothekers sterk zijn gedaald. De voorbije weken hebben de apothekers actie gevoerd tegen de besparingsplannen.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content