MAANDAG 18 NOVEMBER.

Verenigde Staten. Acteur James Coburn overlijdt op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval. Coburn is vooral bekend van westerns als The Magnificent Seven en actiefilms als The Great Escape.

Israël. De Israëlische oud-minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban is op zondag 17 november op 87-jarige leeftijd overleden.

DINSDAG 19 NOVEMBER.

Europa. De Europese Commissie zet formele stappen om de Duitse begroting onder toezicht te plaatsen. Het Duitse begrotingstekort is opgelopen tot 3,8 procent van het bruto binnenlands product, terwijl de maximumgrens voor de eurolanden op 3 procent ligt. Ook Frankrijk zit dit jaar met een tekort van 2,7 procent en krijgt daarvoor nu al een ‘voortijdige waarschuwing’.

WOENSDAG 20 NOVEMBER.

India. Vermoedelijk maoïstische rebellen doden acht politiemannen bij een bomaanslag in de oostelijke deelstaat Jharkhand. Dinsdag 19 november kwamen in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh al vijftien mensen om het leven bij een aanslag van rebellen.

Verenigd Koninkrijk. De omstreden Duitse professor Gunther Von Hagens voert in Londen een lijkschouwing uit voor 300 betalende aanwezigen.

Turkije. Tijdens een diplomatieke rondreis door Europa verklaart de nieuwe Turkse sterke man Recep Tayyip Erdogan dat het dossier-Cyprus, de Europese defensieproblematiek en de datum voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie één pakket moeten vormen. ( Zie ook pag. 111)

DONDERDAG 21 NOVEMBER.

Pakistan. Het parlement wijst Zafarullah Khan Jamali (PML-Q) aan als eerste minister. De man is een vertrouweling van president Pervez Musharraf en geniet de steun van het leger.

VRIJDAG 22 NOVEMBER.

Nederland. Emile Ratelband wordt de nieuwe lijsttrekker van de partij Leefbaar Nederland. Ratelband is een adept van het neurolinguïstisch programmeren (NLP), waarmee hij mensen aanzet tot positief denken. De bijbehorende kreet ‘Tsjakkaa!’ vormt zijn handelsmerk.

Frankrijk. De regering stuurt met minister van Buitenlandse Zaken Dominique de Villepin een politiek zwaargewicht als vertegenwoordiger naar de Europese Conventie.

ZATERDAG 23 NOVEMBER.

Nederland. De milieuactivist Volkert van der Graaf heeft bekend dat hij de populistische politicus Pim Fortuyn heeft vermoord. Dat bevestigt het Amsterdamse gerecht na een bericht in de krant NRC Handelsblad. Van der Graaf zegt dat hij in Fortuyn een steeds groter gevaar zag voor de kwetsbare groepen in de samenleving. Hij verklaart ook dat hij de moord in zijn eentje heeft voorbereid en gepleegd.

Verenigde Staten. Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour vertrekt vanop Cape Canaveral voor een reis naar het internationale ruimtestation ISS.

Italië. In Rome overlijdt de Chileense surrealistische schilder en beeldhouwer Roberto Matta. Hij werd 91.

Nederland. Schrijver, reiziger en televisiemaker Boudewijn Büch (53) overlijdt in zijn woning in Amsterdam aan een hartstilstand.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content