Maandag 4 november.

Senegal. President Abdoulaye Wade ontslaat de regering van premier Mame Madior Boye, wegens de scheepsramp met de veerboot Joola van 27 september, waarbij minstens 1153 mensen omkwamen. Idrissa Seck (43) is de nieuwe premier.

Dinsdag 5 november.

Verenigde Staten. Harvey Pitt (57) treedt af als voorzitter van de beurswaakhond SEC, na een reeks blunders. Hij zou onder meer bezwarende informatie hebben achtergehouden bij een hoge benoeming en steevast Republikeinse richtlijnen gevolgd hebben.

Europa. Het Europese Hof van Justitie veroordeelt de bilaterale ‘open sky’-akkoorden tussen de Verenigde Staten en sommige Europese landen. De Europese Commissie daagde de landen voor de rechter omdat ze oordeelde dat het luchtvaartbeleid tot de communautaire bevoegdheden behoort.

Italië. De Kamer keurt het bijzonder omstreden wetsontwerp goed waardoor aangeklaagden een zaak kunnen laten overplaatsen naar een andere rechtbank in een andere stad, als ze de rechter ervan verdenken niet neutraal te zijn. Volgens velen is de wet bedoeld om premier Silvio Berlusconi en diens vrienden uit handen van het gerecht te houden.

Woensdag 6 november.

Italië. In Firenze wonen meer dan twintigduizend andersglobalisten het eerste Europees Sociaal Forum bij. Ze verzamelen voor vijf dagen vol lezingen, workshops en een massabetoging tegen de oorlog in Irak.

Iran. De hervormingsgezinde auteur en historicus Hashem Aghajari is ter dood veroordeeld omdat hij kritiek had op religieuze leiders en pleitte voor een vernieuwing van de islam.

Griekenland. Twee Nederlandse en twaalf Britse vliegtuigspotters zijn vrijgesproken van spionage. Ze bezochten vorig jaar een Griekse militaire basis en noteerden daar gegevens van vliegtuigen, wat voor justitie neerkwam op spionage. De veertien zaten 37 dagen in de cel, maar kwamen vrij op borgtocht.

Donderdag 7 november.

Rusland. Justitie geeft nieuwe gegevens vrij over de gijzelingsactie in een Moskous theater eind oktober. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat bij de bevrijdingsactie van het leger alle 41 gijzelnemers en 128 gijzelaars omkwamen, van wie er vijf stierven door kogels.

Indonesië. Een zekere ‘Amrozi’ bekent dat hij betrokken was bij de bomaanslag op een discotheek in Bali, waarbij bijna 200 mensen omkwamen. De politie begint een zoekactie naar tien andere verdachten.

Europa. Vanaf 2009 zijn dierproeven verboden bij het ontwikkelen van cosmetica, stelt een akkoord tussen het Europees parlement en de Europese lidstaten. Producten waarbij dergelijke tests zijn gebruikt, zullen ook niet ingevoerd mogen worden.

Duitsland. Rudolf Augstein (79), een van de meest gezaghebbende journalisten in het naoorlogse Duitsland, overlijdt. In 1947 (hij was toen nog maar 23) richtte hij mee Der Spiegel op, een weekblad dat uitgroeide tot een van de belangrijkste Europese opiniebladen. De controversiële uitgever, die de democratie via zijn (onderzoeks)journalistiek mee vorm gaf, bleef het blad leiden tot zijn dood. ‘De teksten van Augstein zijn bouwstenen van de Bondsrepubliek’, zo loofde Gerd Bucerius, een ander groot uitgever, hem.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content