Maandag 28 oktober.

Jordanië. VS-diplomaat Lawrence Foley (62) wordt doodgeschoten voor zijn huis in de hoofdstad Amman.

Frankrijk. Pascal Quignard (54) wint de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn boek Les ombres errantes.

Indonesië. Onder groot protest arresteert de politie Abu Bakar Bashir (64), vermeend leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiyah.

Dinsdag 29 oktober.

Vietnam. Minstens honderd mensen sterven in een inferno in een winkel-werkgebouw in Ho Chi Minh-Stad.

Economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt de groeiprognoses voor de eurozone van 0,9 tot 0,7 procent.

Woensdag 30 oktober.

Japan. Het overleg met Noord-Korea over een normalisering van de diplomatieke relaties mislukt. De onderhandelaars struikelen over het kernwapenprogramma van Noord-Korea, de terugkeer van ontvoerde Japanners en de herstelbetalingen die Noord-Korea eist voor de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gezondheid. Volgens een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie veroorzaken slechte leefgewoontes als roken, overgewicht en het drinken van vuil water, meer dan een derde van de 56 miljoen sterfgevallen per jaar.

Europa. De Europese Commissie legt de Japanse videoproducent Nintendo een boete op van 149 miljoen euro omdat hij kunstmatig prijsverschillen in stand hield in Europa. Daarnaast krijgt ook het Amerikaanse veilinghuis Sotheby’s een boete van 20,4 miljoen euro omdat het in de jaren negentig prijsafspraken maakte met concurrent Christie’s.

Zuid-Afrika. Bij tien bomexplosies in Soweto, bij de hoofdstad Johannesburg, komt één vrouw om het leven. De politie verdenkt extreem-rechtse blanke groeperingen van de aanslagen.

Donderdag 31 oktober.

Oostenrijk. De voorzitter van de rechts-populistische Vrijheidspartij FPÖ Mathias Reichhold treedt af wegens gezondheidsproblemen. Hij wordt opgevolgd door Herbert Haupt, minister van Sociale Zaken.

Macedonië. Het parlement keurt de nieuwe regeringscoalitie van sociaal-democraten en etnisch Albanezen goed. De sociaal-democraat Branko Crvenkovski is de nieuwe premier.

Zaterdag 2 november.

Ivoorkust. Regering en rebellen bereiken een akkoord over een amnestie voor de rebellen die deelnamen aan de coup van september. Alle gevangenen aan beide zijden worden vrijgelaten. Over de toekomst van president Laurent Gbagbo en de ontwapening van de rebellen heerst nog onduidelijkheid.

Burundi. Zware gevechten tussen het leger en de rebellenbeweging NLF in het centrum van het land jagen ruim 15.000 mensen op de vlucht.

Zondag 3 november.

Sri Lanka. Tamilrebellen en regering verlaten optimistisch de onderhandelingstafel. Overleggroepen zullen de krijtlijnen uittekenen voor een toekomstige machtsdeling. Die moet een eind maken aan de twintigjarige oorlog.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content