Maandag 21 oktober.

Bangladesh. De politie arresteert in drie dagen ruim 1600 personen om het aanhoudende geweld door extremistische moslims te beëindigen.

Zwitserland. De verzekeraar Swiss Life stelt voor de tweede keer in één maand zijn halfjaarresultaten naar beneden bij. Door een boekhoudkundige fout zouden enkele investeringen verkeerd geboekt zijn.

Australië. Een student opent het vuur in de Monash Universiteit in Melbourne en vermoordt twee medestudenten.

Dinsdag 22 oktober.

Ivoorkust. In het stadje Daloa doodt het leger ruim honderd mensen die betrokken zouden zijn bij de recente rebellie in het land.

Frankrijk. De auteur Michel Houellebecq is door een Parijse rechtbank vrijgesproken van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen moslims. De schrijver had in een interview minachtend gesproken over de islam.

Duitsland. Gerhard Schröder (58) is in het parlement nipt herkozen tot bondskanselier.

Verenigd Koninkrijk. De Canadese auteur Yann Martel (39) wint de prestigieuze Man Bookerprijs ter waarde van bijna 80.000 euro voor zijn werk Life of Pi.

Woensdag 23 oktober.

Turkije. Het parket start een rechtszaak om de populaire moslimpartij AK – die volgens peilingen de komende verkiezingen zal winnen – te verbieden omdat de partij de wet overtreden zou hebben.

Joegoslavië. Volgens Washington heeft het Joegoslavische overheidsbedrijf Jugoimport onder president Slobodan Milosevic wapens aan Irak geleverd en zo het VN-embargo geschonden.

Verenigde Staten. Een aantal van de 598 gevangenen op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay in Cuba komt binnenkort vrij omdat ze niet meer nodig zijn bij het onderzoek naar de aanslagen van elf september.

donderdag 24 oktober.

Verenigd Koninkrijk. Premier Tony Blair herschikt zijn regering nadat minister van Onderwijs Estelle Morris ontslag heeft genomen omdat ze zich niet capabel voelt als minister.

Vrijdag 25 oktober.

Nederland. 17.000 mensen nemen deel aan een stille tocht in Venlo, waar op 22 oktober twee Marokkaanse jongeren René Steegmans (22) doodsloegen omdat hij opmerkingen maakte over hun asociale gedrag.

Venezuela. Het blijft onrustig in Venezuela na de algemene staking van 21 oktober tegen president Hugo Chavez. Veertien legerofficieren riepen op tot zijn ontslag en sindsdien krijgen ze steeds meer steun. Elke dag betogen duizenden burgers tegen Chavez.

Verenigd Koninkrijk. Acteur Richard Harris (72) overlijdt aan kanker. Hij speelde onder meer in Mutiny on The Bounty, Camelot en de twee Harry Potter-films.

Zaterdag 26 oktober.

Brazilië. Voormalig vakbondsleider Luiz Inacio Lula da Silva (57) wint met 61 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen.

Verenigde Staten. In Sallisaw, Oklahoma, vermoordt een student (18) na een burenruzie minstens twee mensen terwijl hij al schietend door de stad rijdt.

Zondag 27 oktober.

Noodweer. Minstens vijfentwintig mensen sterven wanneer uitzonderlijk stormweer over Europa raast.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content