MAANDAG 21 OKTOBER.

Het personeel van de gesloten asielcentra houdt een 24-urige staking. Volgens de vakbonden raakt een aantal problemen niet opgelost, ondanks beloften van minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne (MR). De asielcentra kampen vooral met een personeelstekort.

Heel wat Belgische politici hebben ernstige vragen bij de verkoop van het Berlaymontgebouw aan de Europese Unie (EU). Volgens hen komt de datum waarop de EU het gebouw in gebruik wil nemen te vroeg. België riskeert zware boetes als het Berlaymontgebouw niet gebruiksklaar is tegen eind volgend jaar.

DINSDAG 22 OKTOBER.

Minister van Defensie André Flahaut (PS) stelt Katrien Geernaert aan als zijn nieuwe kabinetschef. Daarmee wordt Geernaert de allereerste vrouw op die post sinds de oprichting van de Belgische staat in 1830.

DONDERDAG 24 OKTOBER.

Een tweehonderd manifestanten van het Vlaams Welzijnsverbond betogen voor de ambtswoning van Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev). Het gaat om werknemers uit de bijzondere jeugdzorg, gehandicaptenzorg, gezinsondersteuning en kinderopvang. De manifestanten eisen meer middelen en mensen.

De pcb-besmetting bij een aantal landbouwbedrijven valt nogal mee. Alleen bij twee melkveebedrijven worden lichte gehaltes pcb aangetroffen. Woensdag werd bij een veevoederbedrijf uit het Henegouwse Feluy een nieuwe pcb-haard gevonden. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) liet onmiddellijk 58 landbouwbedrijven, allemaal klanten van het veevoederbedrijf, blokkeren.

De ministerraad keurt de nieuwe regeling voor de banenplannen goed. Volgend jaar veranderen de twintig huidige banenplannen in één basisplan en vijf plannen voor doelgroepen. Het parlement moet de nieuwe plannen wel nog goedkeuren.

De Nederlander Allard Schröder wint de AKO Literatuurprijs 2002 voor zijn boek ‘De hydrograaf’. De AKO Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen voor literatuur in België en Nederland.

VRIJDAG 25 OKTOBER.

Fabricom wijst het bod op het Lappersfortbos van Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) af. De minister wou het hele bos kopen, maar Fabricom weigert het deel dat ingekleurd staat als industriezone te verkopen.

ZATERDAG 26 OKTOBER.

Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) wil dat de faciliteiten in de zes randgemeenten rond Brussel op termijn verdwijnen. Ze hebben de Franstaligen niet aangezet om zich te integreren, zegt Dewael. FDF-voorzitter Olivier Maingain reageert verontwaardigd op de uitspraken. Volgens hem moeten de faciliteiten uitgebreid worden, zoals de Raad van Europa vraagt.

ZONDAG 27 OKTOBER.

Stormweer zorgt voor grote hinder in heel het land. De scheepvaart voor de kust ligt stil en ook het treinverkeer ondervindt problemen. De materiële schade is enorm. Vijf mensen komen om het leven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content