MAANDAG 14 OKTOBER.

Nederland. Het Joegoslavië-tribunaal brengt het aantal aanklachten tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic terug van twintig naar tien. Zo kan zijn proces sneller beginnen als hij wordt opgepakt. Karadzic wordt nog steeds beschuldigd van alle misdaden waarover het tribunaal kan oordelen, waaronder genocide.

DINSDAG 15 OKTOBER.

Italië. Het Italiaans gerechtshof beslist dat de erfgenamen van de afgezette Italiaanse koning Victor Emanuel III na een verbanning van meer dan 50 jaar mogen terugkeren naar Italië. De monarchie werd in Italië in 1946 afgeschaft omdat de koning had gecollaboreerd met het fascistische regime van Mussolini.

Nederland. De koninklijke familie zet prins Claus bij in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk te Delft. De uitvaartplechtigheid wordt massaal bijgewoond. Prins Claus stierf op 6 oktober.

Rusland. Een Sojoez-raket ontploft zestien seconden na haar lancering vanop de basis van Plessetsk, ten noorden van Moskou. Daarbij vallen één dode en acht gewonden. Aan boord van de capsule zaten experimenten uit diverse Europese landen, waaronder België. De oorzaak van het ongeluk is niet duidelijk. ( Zie ook pag. 110)

Italië. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO dreigt het plan om het aantal slachtoffers van hongersnood tegen 2005 te halveren, te mislukken. De inspanningen moeten volgens de organisatie dringend worden opgevoerd. Dagelijks sterven 25.000 mensen door honger.

Verenigde Staten. De gevreesde sluipschutter slaat weer toe in Washington DC. Een 47-jarige vrouw wordt vermoord in de buurt van een winkelcentrum. Het is al het negende dodelijke slachtoffer van de schutter.

WOENSDAG 16 OKTOBER.

Filipijnen. Twee bomexplosies in het commerciële centrum van de stad Zamboanga kosten aan vijf mensen het leven. De afgelopen maand zijn er in Zamboanga al twee bomaanslagen gepleegd.

Jamaica. De regerende People’s National Party (PNP) wint de parlementsverkiezingen. De PNP behaalt 35 zetels, de Jamaica Labour Party (JLP) van oud-premier Edward Seaga de resterende 25 zetels. Bij geweld tussen aanhangers van beide partijen worden zeven mensen doodgeschoten.

Duitsland. In het hart van de melkweg zit een krachtig zwart gat. Daarvoor heeft een internationaal team van sterrenkundigen sluitende bewijzen gevonden. Een zwart gat is een hypothetisch object waarvan de gravitatie-aantrekkingskracht zo groot is, dat niets (ook geen licht) van dit object kan ontsnappen.

DONDERDAG 17 OKTOBER.

België. Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, noemt het Europese stabiliteitspact ‘dom’. In dat pact hebben de 15 Europese lidstaten afgesproken om hun begrotingstekorten in te dijken, ook na de invoering van de euro. Prodi vindt die afspraken te strikt en vraagt een soepeler instrument.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content