MAANDAG 14 OKTOBER.

Samengesteld door Stijn Tormans

De CD&V stelt haar nieuwe veiligheidsplan voor. Zo wil de partij rechters na twee dagen uitspraak laten doen in strafzaken. De snelle afhandeling kan alleen wanneer de verdachte bekend heeft of wanneer hij op heterdaad betrapt is. Daarnaast stelt de partij ook voor om meer strafzaken administratief af te handelen, zodat het aantal zaken gehalveerd is tegen 2005.

DINSDAG 15 OKTOBER.

In verschillende steden voeren magistraten en personeelsleden van de rechtbanken actie voor meer loon. De vakbonden eisen een loonsverhoging en meer vakantiegeld.

òDe tarieven van de NMBS stijgen volgend jaar met 2,5 %. Volgens de raad van bestuur van de NMBS is dat in overeenstemming met het beheerscontract.

òDe Debuutprijs 2002 gaat naar auteur David Van Reybrouck. Hij ontvangt de prijs voor zijn debuut ‘De Plaag’.

òGSM-operatoren moeten uiterlijk tegen begin 2003 gestolen gsm’s buiten gebruik stellen. De ministerraad keurt een KB goed waardoor het systeem dat daarvoor nodig is, verplicht wordt.

WOENSDAG 16 OKTOBER.

Het hof van cassatie verwerpt het beroep tegen de buitenvervolgingstelling van Philippe De Staercke. Hij was tot nu toe de enige verdachte van de aanslagen van de Bende van Nijvel in 1985.

òDe reglementering voor het cremeren van een overledene wordt strenger. De Vlaamse vereniging van begrafenisondernemers sluit hierover een overeenkomst met alle Vlaamse crematoria. Vanaf januari 2003 mag de dioxine-uitstoot bij crematies nog maar 0,1 nanogram per kubieke meter bedragen.

òDe Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) start een ontslagprocedure tegen Annique Vantorre, de gewezen boekhoudkundige inspectrice van de VHM die met onthullingen kwam over wantoestanden bij de maatschappij.

DONDERDAG 17 OKTOBER.

De werknemers van de justitiehuizen voeren actie voor meer personeel. Volgens de vakbonden zijn er vooral te weinig gerechtelijke assistenten en administratieve krachten. Er bestaan in België 28 justitiehuizen. Ze houden zich bezig met slachtofferhulp en strafbemiddeling.

òHet bedrijf Omega Pharma, producent van voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten, wordt verkozen tot ‘onderneming van het jaar’. De jury beloont daarmee vooral de ondernemingsdynamiek en de creativiteit van het bedrijf. De wedstrijd wordt georganiseerd door Ernst&Young, De Financieel-Economische Tijd, Fortis Bank en Kanaal Z.

ZATERDAG 19 OKTOBER.

800 mensen betogen in Antwerpen tegen besparingen in de sociale sector. Werknemers uit de sociale sector en buurtbewoners zijn niet te spreken over het voornemen om het Sociaal Impulsfonds in Antwerpen af te schaffen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content