MAANDAG 7 OKTOBER.

Verenigde Staten. Onderzoekers melden de ontdekking van een grote bevroren ijswereld, die op zes miljard kilometer afstand rond de zon draait. Quaoar, zoals de ijsbal voorlopig genoemd wordt, is ongeveer half zo groot als de planeet Pluto.

Oostenrijk. De rechts-populistische FPÖ blijkt zwaar te hebben verloren bij lokale verkiezingen in de deelstaat Burgenland.

DONDERDAG 10 OKTOBER.

Duitsland. De politie arresteert de 29-jarige Marokkaan Abdelghani Mzoudi. Hij is de achtste man die tot de Hamburgse afdeling van het terreurnetwerk al-Qaeda wordt gerekend. Drie van die acht behoorden tot de 19 kapers bij de aanslagen van 11 september 2001.

Verenigde Naties. Het Internationaal Gerechtshof oordeelt dat het schiereiland Bakassi in de Golf van Guinee aan Kameroen toebehoort. Ook Nigeria claimde het olierijke schiereiland.

Slovakije. Vier pro-Europese centrum-rechtse partijen tekenen een coalitieakkoord voor een regering onder leiding van uittredend premier Mikulas Dzurinda.

Jemen. De explosie aan boord van de Franse olietanker Limburg op 6 oktober voor de kust van Jemen was volgens Amerikaanse, Franse en Jemenitische specialisten wel degelijk een aanslag, en geen ongeluk. Aan boord van de tanker vinden onderzoekers sporen van TNT en van het bootje dat het grote schip vlak voor de ontploffing benaderde.

India. In de deelstaat Jammu en Kashmir blijkt de oppositie de jongste verkiezingen te hebben gewonnen. De uittredende regeringspartij, de Nationale Conferentie (NC) is weggestemd. De NC wordt traditioneel gesteund door de centrale regering.

Venezuela. Tienduizenden mensen demonstreren in de hoofdstad Caracas tegen de links-nationalistische regering van president Hugo Chavez.

Rusland. Bij een bomaanslag op een politiekantoor in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny komen minstens 24 mensen om het leven.

VRIJDAG 11 OKTOBER.

Verenigde Staten. In een benzinestation in de omgeving van Washington wordt een man doodgeschoten door een sluipschutter. Die kogelde sinds 2 oktober ook al zeven andere mensen neer.

Nepal. Koning Gyanendra stelt de 63-jarige monarchist en oud-premier Lokendra Bahadur Chand opnieuw aan als eerste minister.

Finland. Zeker zeven mensen vinden de dood bij een zelfmoordaanslag in een druk winkelcentrum in Vantaa, vlakbij de hoofdstad Helsinki. De dader is een 19-jarige student scheikunde.

ZATERDAG 12 OKTOBER.

Filipijnen. Minstens elf soldaten komen om het leven bij hevige gevechten tussen militairen en moslimrebellen van Abu Sayyaf op het eiland Jolo.

ZONDAG 13 OKTOBER.

Verenigde Staten. De Britse atlete Paula Radcliffe vestigt in Chicago een nieuw wereldrecord op de marathon: 2 h 17’18”.

Sport. De Italiaan Mario Cipollini wint het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in het Limburgse Zolder. De Colombiaan Santiago Botero veroverde drie dagen eerder de titel in het tijdrijden ( Zie ook pag. 18).

Verenigde Staten. De schrijver-historicus Stephen Ambrose overlijdt op 66-jarige leeftijd aan longkanker. Ambrose schreef veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder het door de televisie bekende Band of Brothers.

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content