DINSDAG 1 OKTOBER.

Duitsland. De zoon van de Duitse bankier Friedrich von Metzler wordt dood teruggevonden. De 11-jarige Jakob von Metzler werd vier dagen eerder ontvoerd. De hoofdverdachte, een 27-jarige rechtenstudent, is al gearresteerd.

Algerije. Gewapende milities vermoorden 13 burgers in Aïn Defla, 160 kilometer ten westen van de hoofdstad Algiers.

WOENSDAG 2 OKTOBER.

Filipijnen. Bij een bomaanslag bij een karaokebar in de stad Zamboanga komt een Amerikaanse militair om het leven samen met de vermoedelijke dader, een Filipijn.

DONDERDAG 3 OKTOBER.

India. In enkele dagen tijd vallen er minstens 40 doden bij aanhoudend verkiezingsgeweld in de deelstaat Jammu en Kashmir.

Frankrijk. Tienduizenden ambtenaren protesteren in de straten van Parijs tegen de privatiseringsplannen van de regering.

Duitsland. Naar schatting een half miljoen mensen wonen in Berlijn de onthulling van de gerestaureerde Brandenburger Tor bij.

Nederland. Gezondheidsinspecteurs melden de ontdekking van een illegale handel in aidsremmers. Het gaat om geneesmiddelen die in Europa zijn geproduceerd en tegen een sterk verlaagde prijs naar Afrika zijn uitgevoerd. Vandaaruit werden ze illegaal naar Europa teruggesluisd en tegen de gewone prijs afgezet.

VRIJDAG 4 OKTOBER.

Pakistan en India. Het Pakistaanse leger test met succes een middellangeafstandsraket die met een kernkop kan worden uitgerust. Traditionele vijand India voert enkele uren later ook een geslaagde rakettentest uit.

Irak. De Koerden in het noorden van het land roepen voor het eerst sinds 1996 hun regionale parlement weer bijeen.

Verenigd Koninkrijk. De politie pakt vier mensen op na een huiszoeking in diverse kantoren van de Noord-Ierse politieke partij Sinn Fein. Een van de arrestanten is Dennis Donaldson, een Noord-Iers parlementslid voor Sinn Fein.

ZATERDAG 5 OKTOBER.

Verenigde Staten. In de omgeving van Washington schiet een onbekende scherpschutter zijn zesde slachtoffer in enkele dagen tijd neer.

Bosnië. Nog geen 55 procent van de stemgerechtigde inwoners daagt op in het stemhokje voor de parlementsverkiezingen.

Letland. De rechts-liberale partij Nieuw Tijdperk wint de verkiezingen. Nieuw Tijdperk werd pas in het voorjaar opgericht en profileerde zich vooral als anti-corruptiepartij.

ZONDAG 6 OKTOBER.

Vaticaanstad. Paus Johannes Paulus II verklaart de Spaanse priester Josemaria Escriva de Balaguer heilig tijdens een mis op het Sint-Pietersplein in Rome. Escriva is de oprichter van de conservatieve beweging Opus Dei.

Jemen. Voor de oostkust doet zich een explosie voor aan boord van een Franse olietanker. Er ontstaat onmiddellijk brand. Franse experts vertrekken naar de plaats van de ramp om te onderzoeken of het om een ongeluk dan wel een aanslag gaat.

Brazilië. De linkse presidentskandidaat Luiz Inacio ‘Lula’ da Silva van de Arbeiderspartij wint de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Jose Serra, die de regerende coalitie van zittend president Fernando Henrique Cardoso vertegenwoordigt, komt als tweede uit de strijd. Lula en Serra nemen het tegen mekaar op in een tweede ronde.

Nederland. Prins Claus, de 76-jarige echtgenoot van de Nederlandse koningin Beatrix, overlijdt in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Claus sukkelde al langer met zijn gezondheid. ( Zie ook pag. 118)

Samengesteld door Gerry Meeuwssen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content