DINSDAG 1 OKTOBER.

De benoeming van Koen Dassen tot nieuwe chef van de Staatsveiligheid is onwettig. Dat zegt de CD&V. Een koninklijk besluit stelt dat de administrateur-generaal van een andere taalrol moet zijn dan zijn adjunct. De Nederlandstalige adjunct zou nu worden vervangen door een Franstalige.

ò Het Overlegcentrum voor Integratie van Vluchtelingen (OCIV) protesteert tegen de maatregel van de regering om weerspannige illegalen niet langer te repatriëren met een lijnvlucht, maar met een speciaal daarvoor ingezet legervliegtuig.

WOENSDAG 2 OKTOBER.

Miss België Ann Van Elsen neemt niet deel aan de verkiezing van Miss World in Nigeria. In augustus werd de Nigeriaanse Amina Lawal tot de dood veroordeeld door steniging, omdat ze overspel zou hebben gepleegd. Na felle internationale kritiek zal het doodvonnis niet worden uitgevoerd. Maar Van Elsen wil dat ook de strenge moslimwet over steniging ingetrokken wordt.

ò Uitgeverij Averbode zal binnenkort alleen nog educatieve jeugdboeken uitgeven. Er is geen plaats meer voor een zuiver literair fonds. Twaalf jeugdauteurs van Averbode stappen over naar het Davidsfonds.

DONDERDAG 3 OKTOBER.

Minister van Volksgezondheid Jef Tavernier (Agalev) gaat proeven op apen verbieden. Dat kondigt hij aan naar aanleiding van de jaarlijkse Werelddierendag.

ò Het Zwitserse gerecht vervolgt Pierre Chevalier (VLD) niet langer voor een oplichtingszaak. Volgens de speurders zijn er geen bewijzen. Chevalier was ervan beschuldigd te hebben samengewerkt met een oplichter bij de verkoop van een vliegtuig. De affaire leidde in oktober 2000 tot zijn ontslag als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.

VRIJDAG 4 OKTOBER.

Prinses Astrid is opnieuw zwanger. De geboorte is voorzien voor de maand mei. Prinses Astrid en Prins Lorenz hebben al vier kinderen.

ò Binnenkort kunnen Vlaamse werkzoekenden voor één euro de trein nemen om te gaan solliciteren. Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP.A) bereikt daarover een akkoord met de NMBS.

ò De film Le Fils van Luc en Jean-Pierre Dardenne is de Belgische kandidaat voor de 75e oscar in de categorie niet-Engelstalige films.

ZATERDAG 5 OKTOBER.

Ongeveer 2000 mensen nemen deel aan de jaarlijkse ‘Bomspotting’ bij de militaire vliegbasis van Kleine Brogel in de Limburgse gemeente Peer. De betogers protesteren tegen de vermoedelijke aanwezigheid van kernwapens in Kleine Brogel. In totaal worden ongeveer 1100 mensen administratief aangehouden.

ZONDAG 6 OKTOBER.

Enkele honderden mensen houden een culturele happening aan de ingang van het Capitole in Gent. Ze protesteren daarmee tegen een congres van het Vlaams Blok dat daar gehouden wordt.

ò De twaalfde editie van de Open Bedrijvendag lokt naar schatting 1,4 miljoen mensen. In Vlaanderen ontvangen de 246 deelnemende bedrijven ruim 740.000 bezoekers, 20.000 meer dan vorig jaar.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content