Maandag 16 september.

Tsjetsjenië. Minstens negentien burgers komen om bij een bomaanslag in de hoofdstad Grozny.

Dinsdag 17 september.

Europa. De Europese Commissie wil een apart reisdocument maken voor Russen die geregeld van en naar de Russische enclave Kaliningrad reizen en daarvoor in de toekomst over Europees grondgebied moeten.

Congo. Rwanda trekt onder toezicht van de VN-vredesmacht MONUC een eerste groep van 800 soldaten terug uit Congo, ter uitvoering van het vredesakkoord dat beide landen in juli hebben ondertekend.

Turkije. Volgens Amnesty International blijft Turkije gevangenen folteren, ook al is dat nu bij de grondwet verboden.

Woensdag 18 september.

Europa. De Europese Commissie richt een rampenfonds op dat noodhulp kan bieden wanneer een lidstaat door natuurrampen schade heeft voor meer dan één miljard euro, of voor meer dan 0,5 procent van het bnp.

Beurzen. De Europese aandelen dalen tot hun laagste slotpeil in vijf jaar door een reeks negatieve berichten over economische indicatoren en ongunstig nieuws van enkele grote bedrijven.

Donderdag 19 september. `

Burundi. Het leger geeft toe op 9 september 173 mensen vermoord te hebben in de buurt van Itaba, centraal in het land. Volgens andere bronnen werden 1250 mensen vermoord.

Verenigd Koninkrijk. De minister van Onderwijs Estelle Morris organiseert een onderzoek naar gesjoemel bij de pas hervormde landelijke secundaire eindexamens. Examinatoren quoteerden laag om niet meer studenten dan vroeger hoge punten te geven. Wegens hun onterecht lage cijfers werden duizenden leerlingen geweigerd door universiteiten.

Vrijdag 20 september.

Frankrijk. De fabrikant van telecomapparatuur Alcatel maakt bekend dat hij 23.000 personeelsleden zal ontslaan tegen eind 2003. Reden voor de drastische ingreep is de malaise op de telecommarkt.

Colombia. Minstens 200 linkse FARC-rebellen komen om bij een bombardement door regeringstroepen.

Rusland. Een enorme ijslawine in de deelrepubliek Noord-Ossetië kost aan zeker 100 mensen het leven. Er zijn ook tientallen vermisten.

Zaterdag 21 september.

Oostenrijk. Mathias Reichhold, uittredend minister van Transport, wordt op de partijdag van de rechts-populistische FPÖ verkozen tot nieuwe partijleider.

Slovakije. De Beweging voor een Democratisch Slovakije (HZDS) van oud-premier en nationalist Vladimir Meciar wint de parlementsverkiezingen. Toch zal hij niet regeren omdat de andere, pro-Europese partijen geen coalitie met hem willen aangaan.

Verenigd Koninkrijk. Premier David Trimble dreigt met zijn ministers van de protestantse Ulster Union Party de Noord-Ierse regering te verlaten als het Iers Republikeins Leger (IRA) het vredesakkoord blijft schenden.

Zondag 22 september.

Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 400.000 mensen demonstreren in de hoofdstad Londen omdat de regering te weinig aandacht heeft voor het platteland. Ze protesteren in het bijzonder tegen het plan om de vossenjacht af te schaffen.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content