Maandag 9 september.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

India. Meer dan honderd mensen komen om wanneer een trein in een rivier stort in de deelstaat Bihar.

Afghanistan. In Kabul wordt de eerste verjaardag van de moord op Ahmed Shah Massoud, leider van de Noordelijke Alliantie, herdacht. Zijn moordenaars gaven zich uit voor journalisten en hadden valse Belgische paspoorten bij zich.

Congo. President Joseph Kabila sluit een vredesakkoord met Ugandees president Yoweri Museveni. Uganda belooft zich terug te trekken uit Congo en Congo zal de aanvallen van rebellen op Uganda stoppen.

Dinsdag 10 september

Verenigde Naties. Zwitserland treedt toe tot de VN als volwaardig lid nummer 190.

Frankrijk. Minstens vierentwintig mensen komen om bij noodweer in het zuidoosten van het land. Vooral het departement Gard is zwaar getroffen.

Donderdag 12 september.

Unesco. De VS keert terug naar de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco). In 1984 vertrok het uit onvrede met het beleid.

Londen. De Libiër Abdel Basset al-Megrahi, veroordeeld tot levenslang voor zijn rol bij de bomaanslag op een Pan Am-Boeing boven het Schotse Lockerbie (1988), wil in beroep gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Afghanistan. Talibanleider Mollah Omar zegt op de Arabische zender Al-Jazeera dat de Jihad in Afghanistan niet zal eindigen vooraleer Afghanistan is bevrijd. Hij beschuldigt de Amerikanen van moord op Talibanstrijders en van schending van de mensenrechten.

Vrijdag 13 september.

Denemarken. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zetten de grote lijnen uit van een programma voor vluchtelingen. Ze willen onder meer het begrip ‘vluchteling’ definiëren en een gezamenlijk repatriëringsbeleid opstellen.

Europa. De Europese Commissie publiceert een lijst met Amerikaanse producten waarop mogelijk voor vier miljard dollar aan strafheffingen zal worden geheven. Europa kreeg daartoe de toestemming van de Wereldhandelsorganisatie omdat de Amerikaanse exportbedrijven tegen internationale afspraken in belastingvoordelen krijgen.

Zaterdag 14 september

. Italië. Bijna 300.000 mensen demonstreren in Rome tegen het beleid van de regering en de justitiële hervormingen die ze wil doorvoeren. Die zouden vooral dienen om premier Silvio Berlusconi, die als zakenman wordt verdacht van fraude en omkoping, uit de klauwen van het gerecht te houden.

Spanje. Enkele tienduizenden mensen trekken in een woelige demonstratie door de Baskische stad Bilbao om te demonstreren tegen het verbod op de nationalistische partij Batasuna.

Frankrijk. De Amerikaan Tim Montgomery verbetert het record van zijn landgenoot Maurice Green op de 100 meter met eenhonderdste seconde tot 9,78 seconden.

Zondag 15 september

Zweden. De sociaal-democraten van premier Göran Persson winnen met 40 % van de stemmen de parlementsverkiezingen. De conservatieve oppositiepartij zakt van 22,9 % naar 15,1 %. De liberalen worden met 16,4 % de derde partij van het land.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content