MAANDAG 26 AUGUSTUS.

Rusland. In Chali, nabij Grozny, doden Russische soldaten de Tsjetsjeense rebellencommandant Aslanbek Abdoulkhadjiev.

DINSDAG 27 AUGUSTUS.

Qatar. Bij de lange reeks van Arabische landen die bezwaar hebben tegen de Amerikaanse plannen om Irak aan te vallen, sluit nu ook Qatar zich aan. De Amerikaanse regering hoopte de golfstaat als springplank te gebruiken voor raids op Irak.

WOENSDAG 28 AUGUSTUS.

Nederland. De dichter Kees Ouwens krijgt dit jaar de Constantijn Huygens-prijs. Hij ontvangt de prijs van 9000 euro voor zijn hele oeuvre.

DONDERDAG 29 AUGUSTUS.

Congo. De Union des Patriotes Congolais (UPC) van de Hema-stam ontvoert de Congolese minister voor de Mensenrechten Ntumba Luaba in de buurt van Bunia. Hij wordt drie dagen later vrijgelaten.

Zweden. Op de luchthaven van Vasteras arresteert de politie een Zweed van Tunesische afkomst omdat hij met een pistool in zijn handbagage een vliegtuig naar Londen wilde instappen. De politie verdenkt de man ervan dat hij het toestel wilde kapen.

VRIJDAG 30 AUGUSTUS.

Kenia. President Daniel Arap Moi ontslaat zijn vice-president George Saitoti, nadat die zich had uitgesproken tegen de door Arap Moi voorgestelde kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen.

Irak. Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen vallen een raketbasis aan in de zogeheten vliegverbodzone boven Zuid-Irak. Het gaat om een raketbasis bij de stad Al-Koet, 240 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

ZATERDAG 31 AUGUSTUS.

Macedonië. Vijf gegijzelde Macedoniërs worden ongedeerd vrijgelaten. Hun ontvoerders eisten de vrijlating van Albanezen die vastzitten omdat zij betrokken zouden zijn bij de moord op twee Macedonische politiemensen op maandag 26 augustus.

Italië. Vijf Koerdische vluchtelingen worden dood aangetroffen in een vrachtwagen langs de snelweg tussen Bari en Napels. De Italiaanse autoriteiten vermoeden dat ze onderweg gestikt zijn.

Verenigde Staten. Jazzmuzikant Lionel Hampton (94) overlijdt in New York. Hoewel hij ook pianist en drummer was, zanger en bandleider, gold Hampton bovenal als de onbetwiste koning van de vibrafoon.

ZONDAG 1 SEPTEMBER.

Pakistan. Ex-premier Benazir Bhutto mag niet deelnemen aan de parlementsverkiezingen van 10 oktober. Haar aanvraag daartoe wordt op twee dagen tijd door twee kiescommissies verworpen. Bhutto gaat in beroep.

Frankrijk. De Italiaanse en de Franse politie arresteren na een gezamenlijke actie de chef van de Calabrese maffia Luigi Facchineri in een appartement in Cannes. Facchineri is in Italië veroordeeld voor doodslag, maffieuze vereniging en afpersing.

MAANDAG 2 SEPTEMBER.

Zuid-Korea. Op enkele dagen tijd maakt de tyfoon Rusa 88 slachtoffers. Vele anderen zijn nog vermist, zodat het dodental nog kan oplopen. De tyfoon is de ergste in 43 jaar in het land.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content