Maandag 19 augustus.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Polen. Paus Johannes Paulus II maakt op zijn laatste bezoekdag aan Polen duidelijk dat hij nog niet aan aftreden denkt.

Nigeria. Een islamitische rechter bevestigt in beroep de steniging van Amina Lawal (31). De vrouw kreeg na haar scheiding een kind bij een man met wie ze niet getrouwd was. Mensenrechtenorganisaties protesteren fel tegen de uitspraak, Lawal gaat in hoger beroep.

Dinsdag 20 augustus.

Duitsland. Vijf leden van de Democratische Irakese Oppositie in Duitsland bezetten de Irakese ambassade in Berlijn en gijzelen de personeelsleden. De bezetters geven zich zonder verzet over wanneer de politie het gebouw bestormt.

Australië. George Pell (61), aartsbisschop van Sydney, neemt tijdelijk ontslag zodat een onderzoek gevoerd kan worden naar beschuldigingen van pedofilie.

Nederland. Harry Wijnschenk (38) volgt Matt Herben op als kamerfractieleider van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). De voormalige uitgever van motorbladen heeft geen politieke ervaring, maar is een Fortuyn-aanhanger van het eerste uur.

Woensdag 21 augustus.

Pakistan. President Pervez Musharraf wijzigt de grondwet en geeft zichzelf aanzienlijk meer macht: hij kan het parlement ontbinden en nog vijf jaar aanblijven als president. Daarnaast krijgt het leger een rol in het bestuur van het land.

Verenigde Staten. Michael Kopper, ex-financieel deskundige van het onder gerechtelijk akkoord werkende energiebedrijf Enron, bekent fraude en het witwassen van zwart geld. De voormalige medewerker van topman Andrew Fastow is bereid te getuigen tegen oud-collega’s.

Indonesië. Moslimrebellen van Abu Sayyaf ontvoeren op het eiland Jolo zes Getuigen van Jehova en onthoofden twee van hen.

Donderdag 22 augustus.

Nederland. André de Vries (35) krijgt vijftien jaar cel voor brandstichting in het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede op 13 mei 2000. De brand leidde tot de ontploffing van het bedrijf, waardoor 22 mensen omkwamen en een hele woonwijk vernield werd. De Vries gaat in beroep.

Vrijdag 23 augustus.

Rusland. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il ontmoet president Vladimir Poetin op de laatste dag van een vierdaags bezoek aan Rusland. Ze bespreken de militaire en economische samenwerking en de relatie tussen de twee Korea’s. Eerder deze week sloot Poetin al een handelsverdrag met Irak.

Zaterdag 24 augustus.

Zuid-Afrika. De politie raakt in de hoofdstad Johannesburg slaags met enkele honderden betogers die demonstreren tegen de VN-top over Duurzame Ontwikkeling die daar op 28 augustus begint.

Zondag 25 augustus.

Zimbabwe. President Robert Mugabe stelt een nieuw kabinet samen. Dat bestaat grotendeels uit leden van het vorige kabinet, alleen de kritische ministers zijn vervangen.

Burundi. Hutu-rebellen van het FNL vallen het noorden van de hoofdstad Bujumbura aan, maar worden verjaagd door het leger. Vierentwintig rebellen komen bij de aanval om.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content