DINSDAG 13 AUGUSTUS.

Nigeria. Het parlement geeft president Olusegun Obasanjo twee weken de tijd om af te treden. Zoniet dreigt het parlement de procedure van afzetting te starten. Het parlement verwijt de president onbekwaamheid en machtsmisbruik.

China. In een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch staat dat duizenden dissidenten in psychiatrische instellingen worden gestopt. Human Rights Watch maakt melding van minstens 3000 gevallen. Het gaat meestal om tegenstanders van het communistische regime of aanhangers van de religieuze beweging Falun Gong.

WOENSDAG 14 AUGUSTUS.

Angola. Augustin Bizimungu, de voormalige stafchef van het leger van het vorige regime in Rwanda, wordt uitgeleverd aan het VN-tribunaal in Tanzania. Hij zou de volkerenmoord van ’94 in Rwanda mee hebben georganiseerd.

DONDERDAG 15 AUGUSTUS.

Algerije. 26 mensen worden vermoord in de buurt van Chlef, 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Algiers. De daders zijn vermoedelijk moslimfundamentalisten.

VRIJDAG 16 AUGUSTUS.

Verenigde Staten. In Memphis wonen zo’n 70.000 mensen een wake bij naar aanleiding van de 25e verjaardag van het overlijden van Elvis Presley. De fans verzamelen bij Graceland, het huis waar The King woonde.

Bosnië. NAVO-troepen beëindigen na twee dagen hun operatie tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic. De actie had niet tot doel om Karadzic op te pakken, maar om druk uit te oefenen op zijn ‘netwerk’, zoals familie, lijfwachten en aanhangers. Karadzic wordt gezocht door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag wegens volkerenmoord en oorlogsmisdaden tijdens de oorlog van ’92-’95 in Bosnië.

Uganda. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties zegt dat de rebellen de oorzaak zijn van de grote hongersnood. De rebellen van het LRA hebben talloze boeren verdreven, waardoor de oogsten liggen te rotten. De VN-organisatie vreest dat binnenkort een half miljoen mensen niets meer te eten heeft.

Nederland. Voormalig fractieleider en oud vice-premier Hans Dijkstal (VVD) treedt op 1 september terug als lid van de Tweede Kamer. Dijkstal was in mei lijsttrekker voor de VVD en moest een zware nederlaag incasseren. Naar eigen zeggen kan Dijkstal ‘niet meer functioneren in de politieke wereld van na de verkiezingen’.

ZATERDAG 17 AUGUSTUS.

India. In Srinagar, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Kasjmir, beginnen onderhandelingen over een oplossing voor het conflict in de omstreden regio. Het conflict kostte al 35.000 mensenlevens en dreigt te escaleren in een oorlog tussen de twee kernmachten India en Pakistan.

Verenigde Staten. Duizenden zwarten protesteren in Washington om een schadevergoeding te krijgen voor de slavernij van hun voorouders.

Verenigde Staten. Rusland en Irak gaan binnenkort een economisch samenwerkingsverdrag ter waarde van 40 tot 60 miljoen euro sluiten. Dat schrijft The Washington Post. Heel wat Amerikaanse politici reageren geschokt op het nieuws.

Samengesteld door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content