MAANDAG 12 AUGUSTUS.

Roos Proesmans, een van de eerste Vlaamse Dolle Mina’s, sterft op 58-jarige leeftijd. De Dolle Mina’s voerden in de jaren zestig acties voor vrouwenrechten.

In Zeebrugge legt de eerste vrouw de eed af als havenkapitein. De 35-jarige Kim Pettens werkte eerder als kapitein-ter-lange-omvaart.

Enkele werknemers van Hoverspeed in Oostende stappen naar de arbeidsrechter. Ze protesteren tegen het gebruik van verborgen camera’s door de directie. Die had eerder zes mensen uit de cateringafdeling en de winkel van de maatschappij ontslagen en vier mensen overgeplaatst. Ze worden beschuldigd van fraude op basis van videobeelden.

Op de luchthaven van Melsbroek landt een Russisch spionagevliegtuig. Het zal een aantal waarnemingsvluchten boven de Benelux en Duitsland uitvoeren. De vluchten zijn een gevolg van het Open Skies-verdrag uit 1992. Daardoor mogen de vroegere tegenstanders uit de Koude Oorlog elkaars militaire installaties vanuit de lucht controleren.

DINSDAG 13 AUGUSTUS.

De Internationale Atletiekfederatie IAAF neemt de schorsing van Mohammed Mourhit (drie jaar) over. De tot Belg genaturaliseerde Marokkaan liep tegen de lamp bij een dopingcontrole op 3 mei. Wielrenner Frank Vandenbroucke wordt door de Disciplinaire Raad van de Vlaamse Gemeenschap vanaf 1 september 2002 voor zes maanden geschorst.

Volgens het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek worden ziekenhuispatiënten te snel naar huis gestuurd. In 1985 verbleef een patiënt gemiddeld dertien dagen in het ziekenhuis. In 1996 was de ligduur geslonken tot negen dagen.

Volgens experts van het Wetenschappelijk Instituut van Volksgezondheid worden depressies in België te laat aangepakt. Eén Belg op de vier loopt het risico om een depressie op te doen. Het instituut dringt aan op een grootschalig onderzoek bij de bevolking om de ziekte in te dammen.

DONDERDAG 15 AUGUSTUS.

In Leuven wonen, gespreid over drie dagen, 216.000 mensen het jaarlijkse Marktrock-festival bij. Voor de eerste keer in twintig jaar Marktrock moet de Leuvense brandweer uitrukken om een brandje te blussen in de binnenstad. Er vallen geen gewonden.

VRIJDAG 16 AUGUSTUS.

In Brussel wordt het overlijden bekendgemaakt van baron Paul Lévy, oud-verzetsman en voorzitter van het Comité ter Herdenking van het Fort van Breendonk. Lévy werd 92 jaar.

De werkgroep Radikalisering, een verzameling van extreem-rechtse groepjes, zal voor de tweede keer een alternatieve meeting organiseren op de IJzerbedevaart. Ze doet dat uit protest tegen de vernieuwingsplannen van het IJzerbedevaartcomité.

Fortis gaat vanaf woensdag 21 augustus minder aanrekenen voor een hypotheek. De tarieven voor een standaardwoonkrediet gaan met 0,3 tot 0,4 procent naar beneden. Dat is het gevolg van de dalende tendens van de langetermijnrente op de internationale kapitaalmarkten.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content