Maandag 5 augustus.

Uruguay. De meeste banken openen na een week van verplichte sluiting. Washington bezorgde het noodlijdende land een overbruggingskrediet van 1,5 miljard dollar waardoor het niet op het geld van drie internationale instellingen hoefde te wachten om de banken te heropenen.

Dinsdag 6 augustus.

Verenigde Staten. Minstens vierduizend mensen hebben tijdens en na de aanslagen van 11 september fraude gepleegd. Ze konden ongelimiteerd geld afhalen uit geldautomaten doordat de beveiliging van de MCU-bank in New York defect was.

India. Bij een aanslag op hindoebedevaarders in de regio Kashmir vallen negen doden.

Woensdag 7 augustus.

Oekraïne. Volgens een onderzoeksteam is de crash met een gevechtsvliegtuig in Lviv te wijten aan onvoorzichtigheid van de twee piloten, omdat ze geïmproviseerde stunts uitvoerden op de luchtshow.

Donderdag 8 augustus.

Nederland. Matt Herben stapt op 1 september op als fractieleider van de Lijst Pim Fortuyn in de Tweede Kamer.

Europa. De Europese Commissie gaat de handel in diamant strenger reglementeren. Alle stenen moeten een herkomstcertificaat hebben, waardoor conflictdiamanten – diamanten waarmee oorlogen gefinancierd worden – moeilijker te verhandelen zijn.

Libië. Tijdens een ontmoeting met de Britse staatssecretaris Mike O’Brien zegt de Libische leider Moammar Khadafi in principe bereid te zijn om de slachtoffers van de bomaanslag van 1988 boven het Schotse Lockerbie te vergoeden.

Brazilië. Het Internationaal Monetair Fonds geeft een krediet van 31 miljard euro om de financiële crisis tegen te gaan, maar legt tevens een strak financieel beleid op.

Vrijdag 9 augustus.

Pakistan. Vier mensen komen om bij een aanslag op een christelijk ziekenhuis, in de buurt van de hoofdstad Islamabad. Op 5 augustus stierven al zes mensen bij een aanslag op een christelijke school ten noorden van de hoofdstad.

Afghanistan. Minstens 25 mensen verliezen het leven bij een explosie in een bouwbedrijf in de stad Jalalabad. Een aanslag wordt niet uitgesloten.

Verenigde Staten. Het telecombedrijf WorldCom, dat werkt onder gerechtelijk akkoord, geeft opnieuw boekhoudkundige onregelmatigheden toe. Hierdoor verdubbelt de bekende fraude tot 7,39 miljard euro.

Zaterdag 10 augustus.

Turkije. Kemal Dervis, de minister van Economie en motor achter een financieel herstelplan, neemt ontslag uit de regering om een nieuwe links-seculiere partij uit te bouwen.

Indonesië. Het Raadgevend Volkscongres beslist dat de president voortaan rechtstreeks verkozen wordt.

Congo. Meer dan zeventig mensen sterven bij etnische gevechten aan de grens met Uganda.

Zondag 11 augustus.

Iran. Volgens de Saudische prins Saoud al-Faisal heeft Iran 16 al-Qaedaverdachten uitgeleverd aan Saudi-Arabië, waardoor het land de facto heeft meegewerkt met de Verenigde Staten.

Samengesteld door Lieve Reynebeau

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content