Zondag 21 juli.

Verenigde Staten. WorldCom, de op één na grootste Amerikaanse aanbieder van langeafstandstelefonie, vraagt een gerechtelijk akkoord aan als gevolg van de onthulling van een grootscheepse fraude en een schuldenberg van 41 miljard dollar.

Maandag 22 juli.

Verenigd Koninkrijk. Voor het eerst erkent de Britse regering dat ze in februari van vorig jaar fouten heeft gemaakt bij de aanpak van de mond- en klauwzeercrisis. De regering onderschatte aanvankelijk het risico van een epidemie en schakelde te laat het leger in om het besmette vee te vernietigen.

Zimbabwe. De Europese Unie besluit de sancties tegen Zimbabwe (weigering van visumaanvragen van personen uit de entourage van president Robert Mugabe en bevriezing van tegoeden) te verscherpen omdat de regering vasthoudt aan haar onteigeningspolitiek ten aanzien van blanke boeren.

Dinsdag 23 juli.

Religie. Aartsbisschop van Wales Rowan Williams wordt benoemd tot aartsbisschop van Canterbury. Daarmee hebben de ruim 70 miljoen anglicanen in de wereld een nieuwe leider.

Verenigde Naties. De Braziliaan Sergio Vieira de Mello zal de Ierse Mary Robinson opvolgen als Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Kerk. In het Canadese Toronto beginnen de zeventiende Wereldjongerendagen, een bijeenkomst van gelovige jongeren uit de hele wereld. Met naar schatting 500.000 aanwezigen valt de opkomst aanzienlijk lager uit dan bij vorige edities. Paus Johannes Paulus II woont de Wereldjongerendagen bij.

Woensdag 24 juli.

Griekenland. De regering verklaart dat de terroristische organisatie de ’17e november’ volledig is opgerold. De terreurgroep liet voor het eerst van zich horen in 1975 en wordt verantwoordelijk geacht voor 23 moorden.

Donderdag 25 juli.

Nederland. Prins Claus, echtgenoot van de Nederlandse koningin Beatrix, verblijft op de Intensieve Zorg van het Amsterdams Medisch Centrum. Zijn toestand wordt als ‘zorgwekkend’ omschreven. ( Zie ook pag. 80)

Overstromingen. De aanhoudende regenval heeft in een maand tijd in Zuid-Azië (Bangladesh, Nepal, India) al aan 367 mensen het leven gekost. In het noorden van Turkije vallen minstens 34 doden bij overstromingen.

Albanië. Premier Pandeli Majko neemt ontslag en maakt plaats voor zijn partijgenoot en ex-premier Fatos Nano. Daarmee hoopt Majko een einde te maken aan de rellen binnen de Socialistische Partij, die de regering al maandenlang vleugellam maken.

Vrijdag 26 juli.

Indonesië. Een rechtbank in Jakarta veroordeelt Tommy Soeharto tot vijftien jaar gevangenisstraf. De zoon van ex-president Soeharto wordt schuldig bevonden aan het beramen van moord op een rechter, verboden wapenbezit en het ontlopen van een eerdere gevangenisstraf.

Portugal. De Europese Unie begint de verdragsrechtelijke procedure om Portugal onder toezicht te plaatsen, nadat dat land voor 2001 een begrotingstekort van 4,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) heeft bekendgemaakt. De EU-norm is vastgelegd op 3 procent.

Zaterdag 27 juli.

Nieuw-Zeeland. De Labour-partij van premier Hellen Clark wint de parlementsverkiezingen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content