MAANDAG 22 JULI.

Tientallen restaurants in Brussel, het Pajottenland en de Denderregio bannen tot 1 augustus de Zeeuwse mossel van het menu. Samen met hun toeleverancier, Marchant uit Halle, pikken ze het niet dat de Zeeuwse producenten de mosselprijs bijna verdubbelden.

DINSDAG 23 JULI.

Bij een treinongeval in het Oost-Vlaamse Lede raken zestien mensen gewond. Het ongeluk is te wijten aan een breuk in de koppeling tussen twee treintoestellen. In de trein zitten ongeveer 300 pendelaars.

Bij huiszoekingen in de Limburgse gemeenten Bocholt, Zonhoven en Maaseik neemt de politie 550 kilogram anabole steroïden in beslag. Het gaat om de grootste lading van anabolica die ooit in Europa is onderschept. De lading heeft een waarde van 137,5 miljoen euro.

De Waals-Brabantse gemeente Rebecq schorst de steun aan 51 asielzoekers die van deze gemeente afhangen maar er niet verblijven. Volgens minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft de gemeente dat recht niet.

WOENSDAG 24 JULI.

Minister-president Patrick Dewael (VLD) dient een klacht in wegens laster en eerroof tegen het maandblad Menzo en Frank Verstraeten. In de jongste uitgave staat een interview met de ex-Zillionbaas, opgetekend door Jean-Pierre Van Rossem. Daarin wordt gesuggereerd dat Dewael werd omgekocht met dure kunstwerken bij het toekennen van de radiolicentie aan 4FM.

Christian Vermeulen wordt door Vlaams minister van Buitenlandse Handel Jaak Gabriëls (VLD) aangesteld als nieuwe topman van Export Vlaanderen. Vermeulen moet Export Vlaanderen en de Dienst Investeren Vlaanderen (DIV) samenvoegen tot Flanders Investment and Trade. Bedoeling is dat de Vlaamse ondernemingen in het buitenland beter ondersteund worden.

DONDERDAG 25 JULI.

Een arts is verplicht de weigering van een bloedtransfusie van een wilsbekwame meerderjarige getuige van Jehovah te respecteren, zelfs als dat tot de dood leidt. Bij minderjarigen mag de arts niet zomaar ingaan op het verzoek van de ouders. Dat stelt het Raadgevend Comité voor de Bio-Ethiek in een advies.

VRIJDAG 26 JULI.

Vijf jaar na de ramp op de luchtshow in Oostende zegt de verzekeraar van de organisator bereid te zijn om de slachtoffers 500.000 euro schadevergoeding uit te betalen, zodra alle dossiers binnen zijn. Bij de ramp kwamen tien mensen om het leven en vielen meer dan 50 gewonden.

ZATERDAG 27 JULI.

Alle Vlaamse ambtenaren krijgen een loonsverhoging van gemiddeld 10 procent. Dat is het gevolg van het vernieuwde beloningsbeleid, waarvan de krachtlijnen op 15 juli werden goedgekeurd door de Vlaamse regering.

De Louis Paul Boonprijs gaat dit jaar naar Lieven Debrauwer. De regisseur krijgt de prijs voor zijn eerste langspeelfilm ‘Pauline & Paulette’.

ZONDAG 28 JULI.

In Wenduine komt een kusttram in botsing met een Britse toeristenbus, die een groep jongeren vervoerde. Er vallen 15 gewonden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content