DINSDAG 9 JULI.

Zuid-Afrika .De Afrikaanse Unie (AU) wordt boven de doopvont gehouden. De nieuwe organisatie neemt de plaats in van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE). De AU moet leiden tot een soepelere samenwerking tussen de Afrikaanse landen.

DONDERDAG 11 JULI.

Zuid-Korea. President Kim Dae-Jung voert grondige veranderingen door in zijn regering. Hij vervangt zeven van de twintig ministers met het oog op meer efficiëntie. Het land krijgt voor het eerst een vrouwelijke premier, de 63-jarige Chang Sang.

ZATERDAG 13 JULI.

Duitsland. 700.000 jongeren wonen de jaarlijkse Love Parade in Berlijn bij. Het technofeest telt minder toeschouwers dan de voorbije jaren. Heel wat jongeren laten zich afschrikken door het gevaar voor aanslagen.

ZONDAG 14 JULI. Frankrijk. De nationale feestdag wordt ontsierd door een poging-tot-aanslag op president Jacques Chirac. De 25-jarige neonazi Maxime Brunerie vuurt met een karabijn een kogel af op de open jeep waarin Chirac de Champs Elysées oprijdt.

DINSDAG 16 JULI.

Frankrijk. Gouverneur Jean-Claude Trichet van de Franse nationale bank moet zich voor de rechter verantwoorden. Hij zou op de beurs valse informatie hebben verspreid over de bank Crédit Lyonnais. Trichet is kandidaat om Wim Duisenberg op te volgen aan het hoofd van de Europese Centrale Bank.

WOENSDAG 17 JULI.

Paraguay. President Luis Gonzalez Macchi heft de staat van beleg op. Hij nam de maatregel op maandag 15 juli om het hoofd te kunnen bieden aan de zware protesten tegen het economisch beleid van de regering. De betogers eisten onder meer het aftreden van de president.

DONDERDAG 18 JULI.

Duitsland. Minister van Defensie Rudolf Scharping (SPD) wordt ontslagen door kanselier Gerhard Schröder (SPD) omdat gebleken is dat hij royalty’s heeft aangenomen van een pr-adviseur voor zijn memoires. In Duitsland mogen ministers naast hun salaris geen ander inkomen hebben.

VRIJDAG 19 JULI.

Verenigd Koninkrijk. De huisarts Harold Shipman, beter bekend als ‘Dr. Death’, heeft zeker 215 van zijn patiënten om het leven gebracht. Dat blijkt uit een officieel onderzoek. Daarmee is Shipman de grootste seriemoordenaar uit de Britse geschiedenis.

ZATERDAG 20 JULI.

Italië. In het dorpje Provesano wordt de vermoorde Nederlandse politicus Pim Fortuyn herbegraven. Vrijdag werd de kist van Fortuyn opgegraven in het Nederlandse Driehuis. (Zie ook pag. 84)

ZONDAG 21 JULI.

Griekenland. De politie pakt weer twee mensen op die ervan verdacht worden lid te zijn van de extreem-linkse terreurgroep ’17 november’. Eerder op de week werden al zeven leden van ’17 november’ gearresteerd, onder wie de vermoedelijke leider Alexandros Giotopoulos.

China. In de provincie Hunan worden meer dan twintigduizend beschreven stroken bamboe ontdekt met daarop documenten uit de Qin-dynastie (221-206 voor Christus). De ontdekking wordt nu al vergeleken met de vondst van het wereldberoemde terracottaleger in de jaren zeventig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content