Dinsdag 9 juli.

KBC herschikt zijn activiteiten in Nederland: het sluit vier grenskantoren, verhuist de marktenzaal naar Brussel en centraliseert zijn bedrijfsactiviteiten in Rotterdam. Hierdoor dreigt ‘een belangrijk deel’ van de 240 personeelsleden zijn baan te verliezen.

Vrijdag 12 juli.

De Post verhoogt vanaf 15 november het tarief voor het versturen van een brief van 42 naar 49 eurocent. De Post belooft dat de brief de volgende dag op zijn bestemming zal zijn. Tegelijk lanceert De Post een nieuw basistarief van 41 eurocent voor brieven die binnen drie dagen worden geleverd.

De Prijs voor Democratie gaat dit jaar naar Advocaten Zonder Grenzen. De organisatie ijvert voor eerlijke processen en waakt over de rechten van de verdediging.

De socialistische bediendenvakbond BBTK dient een klacht wegens verduistering in tegen algemeen secretaris voor Brussel-Halle-Vilvoorde Albert Faust. Eerder in de week had de leiding van het BBTK Faust ontslagen na een intern onderzoek en talloze verwittigingen. Faust verkreeg van de rechtbank dat zijn ontslag om dringende redenen ongedaan werd gemaakt, maar werd wel tijdelijk geschorst. De vakbond ging in beroep tegen de uitspraak.

Zaterdag 13 juli.

André – Dré – Poppe, de eerste directeur van het NTG en oprichter van het theatergezelschap Arca, is op tachtigjarige leeftijd overleden.

Zondag 14 juli.

Het nieuwe festival TW Classic, dat zich richt op dertigers en veertigers, lokt bij zijn eerste editie meer dan 70.000 bezoekers.

Maandag 15 juli.

Twee van de vier Oostendse bemanningsleden die op 8 juli voor de kust van Essex in hun Zeebrugse vissersboot Z548 Flamingo omkwamen, blijven vermist. Het bergingsschip Norma, dat de gekapseisde vissersboot heeft geborgen, is zonder de lichamen van de vissers in Zeebrugge aangekomen.

Minister van Maatschappelijke Integratie Johan Vande Lanotte (SP.A) herhaalt aan de Vereniging van OCMW’s dat gemeenten die minder dan vijf procent van de hen toegewezen toekomstige asielzoekers opvangen hun toelage verliezen. De minister gaat wel akkoord met een ruil van asielzoekers tussen OCMW’s die hun quotum niet halen.

Vrijdag 19 juli. De Vlaamse regering beslist dat de ondertunneling van de Krijgsbaan bij de luchthaven van Deurne er alleen kan komen wanneer de privésector minstens 10 miljoen euro – ongeveer de helft van de geraamde kostprijs – in het project pompt.

Germain Daenen, veroordeeld als tussenpersoon bij de moord op veekeurder Karel Van Noppen, dient een tuchtklacht in tegen Edwin Van Fraechem, de voorzitter van het assisenhof dat hem heeft veroordeeld. Daenen beweert dat Van Fraechem hem geen eerlijk proces heeft gegeven.

Zaterdag 20 juli. Voorzitter Noël Devisch van de Boerenbond biedt de infrastructuur van de boerderijen aan om zorgbehoevende mensen tijdelijk op te vangen.

De Kamer beslist om de stemming over de nieuwe kieswet uit te stellen tot 13 september. Het wetsontwerp inzake de bijzondere opsporingstechnieken, de verstrenging van de racismewetgeving en het principe van heffingen aan de voedingssector om sommige taken van het Federale Voedselagentschap te financieren, raken wél door de Kamer.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content