MAANDAG 24 JUNI.

Luxemburg. De christen-democratische ex-premier Pierre Werner (88) overlijdt. Hij vormde zijn land om tot een internationaal financieel centrum en is een van de vaders van de euro.

Verenigde Staten. Volgens het Hooggerechtshof mag alleen een jury de doodstraf uitspreken. Ongeveer achthonderd zaken waarin een rechter de straf heeft bepaald, moeten nu worden herzien.

Afghanistan. De nieuwe Afghaanse overgangsregering van president Hamid Karzai legt de eed af.

Albanië. Het parlement verkiest voormalig minister van Defensie Alfred Moisiu tot nieuwe president.

Tanzania. Bij een treinbotsing sterven 281 personen. De remmen van een passagierstrein begaven het op een helling, waardoor de trein op een goederentrein inreed.

DINSDAG 25 JUNI.

Verenigde Staten. President George W. Bush roept de staat Arizona uit tot rampgebied. Enorme bosbranden vernielden al 130.000 hectare natuur, vierhonderd huizen zijn verwoest, 30.000 mensen zijn geëvacueerd.

Zuid-Afrika. Het parlement keurt een omstreden mijnwet goed, waardoor de mijnrechten in handen komen van de staat. Die least ze op haar beurt voor dertig jaar aan bedrijven, maar alleen als die ‘zwarte’ partners hebben. De wet moet de meestal blanke mijnindustrie democratiseren.

Frankrijk. Duizenden mensen blokkeren de Mont-Blanc-tunnel omdat die opnieuw toegankelijk is voor zwaar vrachtverkeer. Na de brand van 1999, waarin 39 mensen stierven, werd de tunnel gerenoveerd en extra beveiligd. Volgens de demonstranten schaadt het zware verkeer het milieu.

Duitsland. Na negen dagen staking in de bouwsector bereiken de vakbonden een overeenkomst met de werkgevers over 3,2 procent loonsverhoging. In het hele land staakten 32.000 bouwvakkers.

WOENSDAG 26 JUNI.

Japan. Tomomitsu Niimi, een van de leiders van de sekte Aum Shinrikyo, wordt ter dood veroordeeld. Hij was betrokken bij de gifgasaanslag in de metro van Tokio in 1995, waarbij twaalf mensen stierven.

Cuba. Het parlement keurt een amendement goed waardoor het socialisme ‘onherroepelijk’ in de grondwet wordt ingeschreven.

DONDERDAG 27 JUNI.

Verenigde Staten. John Entwistle (57), bassist bij de Britse rockgroep The Who, sterft aan een hartstilstand.

Verenigd Koninkrijk. De Britse regering draagt acht miljoen euro bij aan de bouw van een nieuw hek bij de Franse ingang van de Kanaaltunnel om het aantal illegale migranten te verminderen.

VRIJDAG 28 JUNI.

Australië. Met hulp van activisten ontsnappen 35 asielzoekers uit het opvangkamp Woomera. Daar is een hongerstaking aan de gang en enkele gevangenen naaiden hun mond dicht als protest tegen de lange verwerkingsperiode van asielaanvragen.

Argentinië. Twee agenten die op 26 juni twee betogers doodschoten, zijn gearresteerd wegens moord, meer dan honderd anderen zijn geschorst. Uit fotomateriaal bleek dat ze op vluchtende betogers hadden gevuurd.

Foto 3

ARIZONA . Branden verwoesten 130.000 hectare bos en 400 huizen.

reuters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content