Maandag 4 februari.

Zimbabwe. De regering laat na veel overleg EU-waarnemers toe bij de presidentsverkiezingen in maart. Ze doet dit om Europese sancties te vermijden waardoor het land financiële steun zou verliezen.

Dinsdag 5 februari.

Italië. De Senaat stemt voor een wijziging van de grondwet die de mannelijke leden van het Italiaanse koningshuis van Savoie verbiedt voet op Italiaanse bodem te zetten. In 1946 werd het koningshuis onder Umberto II uit het land gezet omdat het sterke banden had met het fascistische bewind van Benito Mussolini. Umberto’s nazaten hebben elke aanspraak op de troon opgegeven.

Nigeria. Het etnisch geweld in hoofdstad Lagos tussen islamitische Hausa’s en overwegend christelijke Yoruba’s kost in enkele dagen tijd meer dan 100 mensen het leven. Duizenden ontvluchten de stad. Het leger wordt ingezet om de rellen te bedwingen.

Woensdag 6 februari.

Frankrijk. Het hof van cassatie bevestigt de celstraf van drie maanden voor boerenleider en anders-globalistenboegbeeld José Bové. In 1999 werd hij veroordeeld voor het ontmantelen van een McDonald’s-restaurant in het Franse Millau, wat een protestactie was tegen de hoge Amerikaanse invoerrechten op Franse producten.

Ierland. John Rusnak, een Amerikaanse deviezenhandelaar van Allied Irish Banks (AIB), de grootste bank in Ierland, slaat een put van 840 miljoen euro. De bank zal niet ten onder gaan, zegt de top van AIB, maar door de fraude daalt de winst voor 2001 wel van 997 miljoen naar 401 miljoen euro.

Duitsland. Het aantal werklozen stijgt in januari voor de dertiende opeenvolgende maand tot meer dan 4 miljoen personen.

Donderdag 7 februari.

Rwanda. De katholieke priester Athanase Seromba meldt zich vrijwillig aan bij het Rwandatribunaal in Arusha (Tanzania) om zich vrij te pleiten van volkerenmoord. Hij wordt ervan verdacht in 1994 zijn kerk verwoest te hebben met bulldozers terwijl daar ongeveer 2000 Tutsi’s schuilden voor het etnische geweld.

Vrijdag 8 februari.

Verenigde Staten. President George W. Bush opent de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (Utah).

Nederland. De regering beslist deel te nemen aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter, dat de F-16 moet vervangen. Nederland moet meteen 800 miljoen euro inbrengen. (Z ie ook pag. 38)

Algerije. Overheidstroepen brengen Antar Zouabri om, leider van de Gewapende Islamitische Groepen (GIA). De organisatie voert sinds 1992 een bloedige strijd tegen de regering, waarbij al meer dan 100.000 doden vielen. Deze week alleen worden 33 mensen vermoord.

Zaterdag 9 februari.

Joegoslavië. Duizenden aanhangers van oud-president Slobodan Milosevic betogen in Belgrado tegen het proces voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag dat op 12 februari begint.

Zondag 10 februari.

Nederland. De populistische partij Leefbaar Nederland zet de flamboyante Pim Fortuyn aan de kant als lijsttrekker wegens zijn controversiële uitspraken over vreemdelingen in de Volkskrant. (Z ie ook pag. 104)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content