MAANDAG 28 JANUARI.

Zweden. In Stockholm overlijdt jeugdschrijfster Astrid Lindgren, de geestelijke moeder van onder anderen Pippi Langkous.

Colombia. Een Ecuadoriaanse Boeing 727-100 stort neer in het regenwoud. Niemand van de 92 inzittenden overleeft de crash.

DINSDAG 29 JANUARI. Albanië. Premier Ilir Meta dient zijn ontslag in. Drie van zijn ministers waren in december beschuldigd van machtsmisbruik. Ze hadden daarvoor al een stap opzij gezet, maar Meta was er tot nu toe niet in geslaagd hen te vervangen. WOENSDAG 30 JANUARI. Europese Unie. Portugal en Duitsland krijgen een formele waarschuwing van de Europese Commissie, omdat hun begrotingstekort blijft oplopen en intussen de grens van de drie procent nadert. DONDERDAG 31 JANUARI. Rwanda. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch protesteert tegen de arrestatie van de bekende vredesactivist Laurien Ntezimana en zijn medewerker Didace Muremangingo.

Verenigd Koninkrijk. Vluchtelingen die zich als asielzoeker melden, krijgen voortaan een elektronische identiteitskaart. Die moet het registratieformulier vervangen, dat ze tot nu toe op zak moesten hebben. Dat was immers te makkelijk te vervalsen.

Zwitserland. De opvolger van de ter ziele gegane luchtvaartmaatschappij Swissair wordt Swiss gedoopt.

VRIJDAG 1 FEBRUARI. Verenigde Naties. De beroepskamer van het internationale tribunaal in Den Haag beslist dat alle aanklachten tegen de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic in één proces aan bod moeten komen. Milosevic’ daden in Kosovo worden daarmee gekoppeld aan die in Bosnië en Kroatië.

Japan. Premier Junichiro Koizumi stelt Yoriko Kawaguchi aan tot minister van Buitenlandse Zaken. Ze vervangt de populaire en hervormingsgezinde Makiko Tanaka.

Zwitserland. Volgens de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR zochten het afgelopen jaar meer dan een half miljoen mensen asiel in 27 geïndustrialiseerde landen. Dat is een stijging met 10 procent tegenover het jaar 2000. De grootste vluchtelingengroep vormden de Afghanen.

ZATERDAG 2 FEBRUARI. Pakistan. Een massale zoektocht van de politie naar de Amerikaanse journalist Daniel Pearl levert niets op. Pearl werd woensdag ontvoerd door militante moslims op verdenking van spionage.

Australië. In verscheidene steden komen duizenden mensen op straat om te protesteren tegen het asielbeleid van hun regering. Die deed eerder in de week nochtans nieuwe beloftes aan de ongeveer 2000 asielzoekers die in de diverse centra vastzitten. Daardoor beëindigden woensdag zowat tweehonderd, voornamelijk Afghaanse, vluchtelingen in het asielcentrum van Woomera hun hongerstaking. De tieners die dreigden zichzelf van het leven te beroven, kwamen ook terug op hun beslissing.

ZONDAG 3 FEBRUARI. Turkije. Een zware aardbeving in het westen van het land kost het leven aan minstens 45 mensen. De schok heeft een kracht van 6,0 op de schaal van Richter.

Nigeria. In de havenstad Lagos vallen in twee dagen tijd tientallen doden bij gevechten tussen de twee voornaamste rivaliserende etnische groepen, de Yoruba en de Haoussa.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content