MAANDAG 21 JANUARI.

Frankrijk. Het ziekenhuispersoneel staakt voor hogere lonen en meer personeel. Dinsdag staakt het verplegend personeel en woensdag zijn de huisdokters aan de beurt.

DINSDAG 22 JANUARI. Frankrijk. President Jacques Chirac vaardigt een nieuwe wet uit over Corsica waardoor het eiland meer autonomie krijgt op economisch, cultureel en sociaal vlak.

Estland. Siim Kallas is door het parlement tot de nieuwe premier benoemd. De voormalige minister van Financiën en leider van de liberale Hervormingspartij heeft nu zeven dagen om een nieuw kabinet te vormen. Vorig premier Mart Laar diende op 8 januari zijn ontslag in.

Verenigde Staten. K-Mart, de op één na grootste Amerikaanse supermarktketen, vraagt een gerechtelijk akkoord aan omdat hij een schuldenlast van 11,3 miljard dollar (13 miljard euro) heeft. De keten heeft 2100 winkels en een kwart miljoen personeelsleden.

WOENSDAG 23 JANUARI. Italië. Italiaanse truckers blokkeren Alpenpassen die Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk met elkaar verbinden, uit protest tegen allerlei beperkingen en tollen op het vrachtvervoer.

Verenigde Staten. Het Witte Huis rekent op een begrotingstekort van 120 miljard euro voor dit jaar, de grootste fiscale put in de afgelopen vijftig jaar. Een dag later kondigt president George W. Bush aan dat hij 54,6 miljard euro extra wil voor de defensiebegroting van 2003 om moderne wapens te kunnen aankopen voor de strijd tegen het terrorisme.

DONDERDAG 24 JANUARI.

Macedonië. Het parlement keurt een wet goed waardoor de regionale en lokale besturen versterkt worden. De etnisch Albanezen krijgen meer bevoegdheden in dorpen en steden waar ze in de meerderheid zijn.

Ierland. Luchtvaartmaatschappij Ryan Air koopt honderd Boeings en neemt een optie op nog eens vijftig stuks. De order, waardoor het bedrijf haar vloot verviervoudigt, is 10,4 miljard euro waard.

Italië. Meer dan tweehonderd religieuze leiders van verschillende godsdiensten nemen in Assisi deel aan een wereldgebedsdag voor de vrede.

VRIJDAG 25 JANUARI.

Frankrijk. Een rechtbank veroordeelt de 83-jarige oud-generaal Paul Aussaresses tot 7500 euro boete wegens verheerlijking van oorlogsmisdaden tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijd in zijn memoires.

Ierland. Een rechtbank in Dublin veroordeelt Colm Murphy tot veertien jaar opsluiting wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag van de Real IRA in Omagh, in augustus 1998. De extremistische afsplitsing van het Iers Republikeins Leger (IRA) schreef toen 29 doden en ongeveer 200 gewonden op haar conto.

ZATERDAG 26 JANUARI.

Argentinië. Honderdduizenden Argentijnen nemen deel aan een landelijke betoging tegen de bevriezing van bankrekeningen en de corruptie in de politiek. De politie treedt hard op tegen vreedzame betogers.

ZONDAG 27 JANUARI.

Tsjetsjenië. Een Russische helikopter ontploft in het noorden van het land. Veertien inzittenden komen om, onder wie twee generaals. Eén generaal, Michail Rudsjenko, was onderminister van Binnenlandse Zaken.

MAANDAG 28 JANUARI.

Nederland. Nederland stapt volledig over op de euro, als eerste land in de eurozone.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content