MAANDAG 21 JANUARI.

De kledingfederatie maakt bekend dat de kleding- en confectiesector vorig jaar met 10 procent gegroeid is. De groei is vooral te danken aan een toename van de uitvoer.

De burgemeesters van de zes faciliteitengemeenten stappen naar het Arbitragehof om de vernietiging te vragen van de overheveling van de gemeente- en provinciewet naar de gewesten. Ze verzetten zich tegen de maatregel omdat ze nu ‘overgeleverd zijn aan de willekeur van de Vlaamse autoriteiten’.

De Bond van Grote en Jonge Gezinnen (BGJG) gaat in alle scholen van Knokke-Heist een gsm ter beschikking stellen zodat de leerlingen gratis naar de Kinder- en Jongerentelefoon kunnen bellen.

DINSDAG 22 JANUARI.

Drukpersenfabrikant Xeikon uit Mortsel gaat al zijn activa verkopen om zijn grootste schuldeisers te kunnen betalen. Dat is een feitelijke opheffing van het bedrijf, dat aankondigt na de verkoop in vereffening te zullen gaan.

Het Brugse schepencollege beslist om het traditionele zandsculpturenfestival van Zeebrugge voortaan in juli in plaats van in augustus te organiseren. Het college dwarsboomt zo de plannen van Blankenberge om eveneens in juli een zandsculpturenfestival te organiseren. Daardoor moet het jaarlijkse rockfestival Beach Rock op zoek naar een andere locatie of datum.

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Paul van Grembergen (Spirit) opent in Parijs een Vlaams Huis, waar een aantal bestaande diensten worden gecentraliseerd.

WOENSDAG 23 JANUARI.

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen (Spirit) vraagt aan zijn federale collega Antoine Duquesne (PRL) een tuchtprocedure op te starten tegen burgemeester François Van Hoobrouck van Wezembeek. Het conflict met de gemeente draait rond de inning van de milieuheffing van ’98. Volgens de Vlaamse regering is die op onwettige wijze gebeurd.

De Franstalige verpleegkundigen betogen in Brussel uit ontevredenheid over het gebrek aan overleg met minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Agalev).

DONDERDAG 24 JANUARI.

Sabena Technics, de onderhoudsafdeling van het failliete Sabena, ontslaat 350 mensen. 350 anderen moeten afvloeien via brugpensioen en vrijwillig vertrek. Het bedrijf heeft heel wat minder werk sinds het faillissement van de moedermaatschappij.

VRIJDAG 25 JANUARI.

De reflecterende nummerplaat is pas verplicht vanaf 1 oktober 2002. Dat staat in het Koninklijk Besluit, dat de ministerraad goedkeurt.

Opel investeert 51.400.000 euro in een nieuwe perserij voor het assemblagebedrijf aan de Noorderlaan in Antwerpen.

ZATERDAG 26 JANUARI.

De Belgische striptekenaar François Schuiten wint de Grote Prijs van het Stripfestival in het Franse Angoulême. De Grote Prijs bekroont de hele carrière van Schuiten.

De Radio- en Televisieprijzen van de Vlaamse Vereniging van Radio- en Televisiejournalisten worden uitgereikt aan In de Gloria II (Canvas), radiomaker Pat Donnez en het Ketnet-programma De Grote Boze Wolf Show.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content