DONDERDAG 27 DECEMBER.

Frankrijk. Autoconstructeur Renault snoeit in zijn Europees distributienetwerk om jaarlijks 1 miljard euro te besparen. Tegen 2004 moeten 1100 van de 1900 concessiehouders verdwijnen.

Indonesië. In de provincie Atjeh vallen 16 doden bij confrontaties tussen het leger en de rebellen die voor onafhankelijkheid strijden.

VRIJDAG 28 DECEMBER.

Egypte. De organisatie van olie-exporterende landen OPEC besluit haar productie te verminderen met 1,5 miljoen vaten per dag om de prijs van olie op te drijven. Een vat ruwe olie zal minstens 22 dollar kosten, terwijl dat nu nog 20 dollar kost. Andere olieproducerende landen zoals Noorwegen zullen ook de productie beperken, maar niet in dezelfde mate.

ZATERDAG 29 DECEMBER.

Brazilië. In Rio de Janeiro komen minstens 60 mensen om in modderstromen en overstromingen als gevolg van stortregens.

Filipijnen. Op het eiland Jolo sterven minstens 13 mensen bij gevechten tussen regeringstroepen en rebellen. Die laatsten kregen steun van leden van Abu Sayyaf, een andere rebellenbeweging, berucht om haar ontvoeringen.

MAANDAG 31 DECEMBER.

Frankrijk. In Straatsburg komt het op oudejaar tot hevige ongeregeldheden tussen politie en jongeren, waarbij 35 auto’s in vlammen opgaan.

Verenigde Staten. De VS blokkeren de tegoeden van zes Spaanse en Noord-Ierse organisaties die worden beschuldigd van terrorisme.

DINSDAG 1 JANUARI.

Verenigde Staten. De republikein Michael Bloomberg volgt zijn partijgenoot Rudolph Giuliani op als burgemeester van New York.

WOENSDAG 2 JANUARI.

Nederland. Hans Huisinga, topman van de Nederlandse Spoorwegen, en de voltallige raad van commissarissen nemen ontslag omdat het bedrijf er niet in slaagde 80 procent van de treinen op tijd te laten rijden.

Brazilië. Minstens 45 mensen komen om bij een bloedige gevangenisopstand in de stad Porto Velho.

Zambia. Levy Mwanawasa, lid van regeringspartij MMD, is beëdigd als nieuwe president. De oppositie beschuldigt de partij van verkiezingsfraude en de uitslag lokt straatrellen uit.

DONDERDAG 3 JANUARI.

Rusland. Sinds maandag zijn in de republiek Tsjetsjenië zeker 90 mensen omgekomen bij gevechten tussen het Russische leger en rebellen.

Nederland. Bierbrouwer Alfred Heineken overlijdt in zijn woning in Noordwijk. De 78-jarige ondernemer kampte sinds een hersenbloeding in april met een zwakke gezondheid.

VRIJDAG 4 JANUARI.

Nederland. Drugskoeriers die op de luchthaven van Schiphol onderschept worden met maximaal één kilo cocaïne op zak, komen voorlopig vrij wegens plaatsgebrek in de gevangenissen.

ZATERDAG 5 JANUARI.

Verenigde Staten. Een eenmotorig vliegtuigje boort zich in een kantoorgebouw in Tampa (Florida). De 15-jarige piloot, die omkomt bij de inslag, had een brief bij zich waarin hij sympathie uit voor Osama Bin Laden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content