DONDERDAG 27 DECEMBER.

Virgin Express, de Belgische luchtvaartmaatschappij van de Brit Richard Branson, maakt bekend dat het gesprekken aanknoopt met DAT over een volledige fusie. De twee maatschappijen verlengen ook hun operationele samenwerking.

VRIJDAG 28 DECEMBER.

Het Antwerpse gerecht beschuldigt Zillionbaas Frank Verstraeten ervan dat hij de discotheek met zwart geld heeft gefinancierd. Ook zijn moeder en twee boekhouders worden in verdenking gesteld omdat ze volgens het gerecht de witwasoperatie hebben opgezet.

ZATERDAG 29 DECEMBER.

Inge Vervotte wint de Castar-trofee 2001. De ACV-vakbondsvrouw krijgt de prijs voor de markantste persoonlijkheid van het jaar. De Castar wordt uitgereikt door de krant De Standaard, Radio 1 en Canvas.

– Oud PVV-politicus Louis Waltniel sterft in Ninove aan een slepende ziekte. Waltniel was onder meer staatssecretaris voor het Openbaar Ambt. Met een eigen partij werd hij in ’94 nog verkozen tot burgemeester van Ninove.

DINSDAG 1 JANUARI.

In het arrondissement Antwerpen zijn vorig jaar 36 mensen vermoord. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de voorbije jaren. Ze werd vooral veroorzaakt door een toenemend aantal afrekeningen binnen het criminele milieu en door gezinsdrama’s.

– De Antwerpse politie en het gerecht beginnen een onderzoek naar de afhandeling van een noodoproep. Op oudejaarsavond werd een vrouw door haar man neergestoken op een flat in Linkeroever. De verontruste buren hadden de politie opgebeld, maar die kwam pas uren later opdagen.

WOENSDAG 2 JANUARI.

Aarschot start met een diftarsysteem voor huisvuilophaling in samenwerking met een privébedrijf (Watco Noord). Inwoners van Aarschot moeten voortaan betalen op basis van het gewicht van het afval dat ze in containers op straat zetten. Meer dan duizend burgers tekenen een petitie tegen de nieuwe regeling.

– Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP.A) kondigt aan dat de VDAB-opleidingscentra worden omgevormd in ‘bijblijfcentra’. Elk VDAB-centrum wordt specialist in één domein.

DONDERDAG 3 JANUARI.

Febiac, de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie, maakt bekend dat in de maanden oktober, november en december 2001 meer auto’s werden ingeschreven dan ooit tevoren.

– André De Staercke sterft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was De Staercke secretaris van de Belgische regering in Londen. Daarna werkte hij onder meer als vertegenwoordiger bij de NAVO.

– Het bestuur van de Limburgse voetbalclub Racing Genk weigert een nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Blok te laten doorgaan in het eigen Fenix-stadion. Eerder had het Genkse bestuur daarvoor toestemming gegeven, maar het herziet die beslissing omdat de veiligheidsrisico’s te groot zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content