Turkije. …

MAANDAG 3 DECEMBER.

Turkije. Turkije heft zijn veto op tegen de toegang van een Europese strijdmacht tot NAVO-infrastructuur en middelen. De EU heeft die toegang nodig om grootscheepse operaties te kunnen uitvoeren met de snelle interventiemacht die ze wil opzetten tegen 2003.

DINSDAG 4 DECEMBER.

Verenigde Staten. De olympische vlam wordt van Athene naar Atlanta, Georgia, overgevlogen. De vlam begint daar aan een tocht door 46 staten om uiteindelijk te belanden in Salt Lake City (Utah), waar op 8 februari 2002 de Olympische Winterspelen beginnen.

WOENSDAG 5 DECEMBER.

Verenigde Staten. Zestien burgerrechtenorganisaties spannen een proces aan tegen de Amerikaanse regering. Ze eisen dat die elementaire informatie vrijgeeft over honderden mensen die opgesloten werden sinds de aanslagen van 11 september.

VN. De negende symfonie van Ludwig van Beethoven is als eerste muzikale compositie opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco, de cultuurorganisatie van de VN.

Zwitserland. De leden van het Zwitserse hoger- en lagerhuis verkiezen de huidige minister van Financiën Kaspar Villiger van de Radicaal-Democratische partij tot president voor 2002. In Zwitserland wisselt het presidentschap elk jaar tussen de ministers.

Zimbabwe. Het hooggerechtshof oordeelt dat de onteigeningen van grond van blanke boeren niet in strijd is met de wet. De rechters die eerder de onteigeningen veroordeelden, werden de afgelopen maanden vervangen door regeringsgetrouwe rechters.

DONDERDAG 6 DECEMBER.

Brazilië. De Nieuw-Zeelandse topzeiler Peter Blake wordt bij een overval in het Amazonegebied vermoord door piraten. Die schoten Blake neer toen hij zich trachtte te verdedigen.

Congo en Gabon. 28 mensen sterven aan hemorragische koorts, tientallen anderen vertonen dezelfde symptomen. De Wereldgezondheidsorganisatie bevestigt zaterdag de vermoedens dat minstens een van hen stierf aan het uiterst besmettelijke en dodelijke ebolavirus.

VRIJDAG 7 DECEMBER.

Spanje. De varkenspest breekt uit in Catalonië, in het noordoosten van Spanje. 3000 varkens worden opgeruimd, de Spaanse regering kondigt een exportverbod af van vee uit de streek.

Finland. Finland heeft zijn eerste dolle koe. Het dier werd ontdekt bij een routinetest. Een dag later wordt de eerste dolle koe in Oostenrijk gevonden.

ZATERDAG 8 DECEMBER.

Nederland. De schrijver Adriaan Van Dis heeft eind jaren tachtig plagiaat gepleegd, een deel van zijn reisverhaal Een barbaar in China blijkt vrijwel letterlijk gekopieerd uit een roman van een Indiase auteur. In 1992 raakte Van Dis ook al in opspraak over plagiaat in zijn boek Het beloofde land.

ZONDAG 9 DECEMBER.

Noord-Ierland. Een twintigtal politiemannen raakt gewond bij een confrontatie met de jongerenafdeling van Sinn Fein, de politieke arm van de IRA. Ze demonstreerden omdat de Britten volgens hen de provincie te langzaam demilitariseren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content