Het personeel van de provinciale verkeerseenheden van de politie houdt een protestdag. …

MAANDAG 3 DECEMBER.

Het personeel van de provinciale verkeerseenheden van de politie houdt een protestdag. De agenten klagen dat ze zich nog nauwelijks met verkeer kunnen bezighouden.

– Door een reglementswijziging wordt Vlaams-Blokkamerlid Francis Van den Eynde toch geen ondervoorzitter van de Kamer. Wel krijgt hij het voorzitterschap van de commissie Infrastructuur.

DINSDAG 4 DECEMBER.

De onderhandelingen tussen de onderwijsvakbonden en de overheid over de uitstapleeftijd voor leerkrachten worden zonder resultaat beëindigd. Op 19 december maken de vakbonden hun officiële standpunt bekend.

– De antraxpaniek heeft ons land al bijna 300 miljoen frank (7,43 miljoen euro) gekost. Van de 975 verdachte brieven die Volksgezondheid liet onderzoeken, bleek er niet één gevaarlijk.

– Bij gesprekken tussen de vakbonden en de directie van de VUM over herstructurering verlaat de personeelsdelegatie de onderhandelingstafel.

WOENSDAG 5 DECEMBER.

Noël Slangen, communicatie-adviseur van de premier, wordt niet vervolgd voor zijn weigering om te antwoorden op een vraag van Vlaams-Blokkamerlid Gerolf Annemans in de Dioxine-commissie. Volgens de kamer van inbeschuldigingstelling ging het om een politieke polemiek.

– Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP.A) belooft beter over de werkloosheidscijfers te zullen communiceren. Landuyt kreeg kritiek omdat hij de cijfers positiever voorstelde dan ze waren.

– Minister van Financiën Didier Reynders (PRL) kondigt een belastingverlaging van in totaal 57 miljard frank (1,41 miljard euro) aan. Het plan-Reynders komt voor 80 procent van de Belgische huishoudens voordelig uit. Wel komt de lastenverlaging vooral de hogere inkomensgroepen ten goede. ( Zie ook pag. 10)

DONDERDAG 6 DECEMBER.

De federale recherche opent een onderzoek tegen leden van de Brusselse metropolitie wegens racisme. Een week eerder werden twee Congolese legerofficieren zonder reden door de metropolitie gearresteerd.

– De Vlaamse administratie Wegen en Verkeer kondigt aan dat de toekomstige campagnes rond ‘bewuster met de auto omgaan’ voortaan confronterender zullen zijn.

– Hoofdredacteur van de VRT-radionieuwsdienst Jos Bouveroux klaagt in een open brief het plagiaat van radioconcurrent 4FM aan. Volgens Bouveroux kopieert de nieuwsredactie van de nieuwe commerciële radio systematisch nieuwsberichten.

VRIJDAG 7 DECEMBER.

In Sint-Martens-Latem starten informele gesprekken tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de politiebonden over het politiestatuut.

– De Lijn zegt dat vanaf half januari volgend jaar op bussen en trams alleen nog met euro zal kunnen worden betaald. Nochtans werd bepaald dat de Belgische frank tot eind februari 2002 een wettig betaalmiddel is.

– De Vlaamse Milieuadministratie stelt vast dat het grondwater in het Netebekken zwaar vervuild is door het zoute afvalwater dat Tessenderlo Chemie loost.

ZONDAG 9 DECEMBER.

De zes weken oude prinses Elisabeth (foto) wordt in het Waalse Ciergnon door kardinaal Godfried Danneels gedoopt. De plechtigheid wordt door de koninklijke familie in intieme kring gevierd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content