MAANDAG 26 NOVEMBER.

Honduras. Oppositiekandidaat Ricardo Maduro van de Nationale Partij wint de presidentsverkiezingen ten koste van Rafael Pineda Ponce van de regerende Liberale Partij.

Zuid-Afrika. De pressiegroep ‘Treatment Action Campaign’ (TAC) daagt de regering voor de rechter vanwege haar aidsbeleid. De groep eist dat besmette zwangere vrouwen het geneesmiddel ‘Nevirapine’ mogen gebruiken. Dat medicijn verkleint de kans dat baby’s besmet raken.

WOENSDAG 28 NOVEMBER.

Noord-Korea. Hulporganisaties van de VN lanceren een oproep om 292 miljoen euro bijeen te brengen om het land voor een grote hongersnood te behoeden. Meer dan zes miljoen Noord-Koreanen hebben voedselhulp nodig om te kunnen overleven.

Congo. In de buurt van de stad Bunia vallen een 70-tal doden bij gevechten tussen RCD-rebellen _ die door Uganda worden gesteund _ en plaatselijke milities. Het geweld heeft te maken met lokale stammentwisten tussen de Lendu- en de Hema-stam.

Filipijnen. De moslimrebellen van Nur Misuari laten de 89 gijzelaars vrij die ze twee dagen lang vasthielden. De overwegend christelijke gijzelaars waren eerder op de week gebruikt als levend schild bij gevechten tussen het leger en de rebellen. Die waren slaags geraakt omdat Misuari niet mocht deelnemen aan de regionale verkiezingen.

DONDERDAG 29 NOVEMBER.

Noord-Korea. De regering weigert in te gaan op de vraag van de VS om wapeninspecteurs toe te laten. Die zouden moeten zoeken naar massavernietigingswapens. De VS hebben ook kritiek op het gebrek aan respect voor de mensenrechten in Noord-Korea.

België. Nederland, Frankrijk en Griekenland volgen het Belgische voorbeeld van de BOB-verkeerscampagnes. De Europese Commissie trekt zo’n 32 miljoen frank (800.000 euro) uit voor de BOB-campagnes in de drie lidstaten.

Frankrijk. Het Europees parlement kant zich tegen een poging om biotechnologisch onderzoek in Europa te beperken. Eerder was er in het parlement protest gerezen tegen de financiering van onderzoeksprojecten waarbij gebruik gemaakt wordt van geavanceerde biotechnologie.

VRIJDAG 30 NOVEMBER.

Verenigde Staten. In een wereldwijde mediacampagne vragen Catholics for a Free Choice, een vereniging van progressieve katholieken, dat de bisschoppen hun verzet tegen condooms opgeven.

ZATERDAG 1 DECEMBER.

Spanje. In Madrid betogen honderdduizenden studenten tegen de plannen van de rechtse regering om de universiteit te hervormen. De studenten kanten zich tegen een plan om de verantwoordelijkheid voor sommige examens van de staat weg te halen en toe te vertrouwen aan een nieuw agentschap.

Rusland. De twee belangrijkste centrumpartijen gaan fuseren tot één groepering. Het gaat om de partij Vaderland van ex-premier Jevgeni Primakov en de eenheidspartij rond president Vladimir Poetin.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content